Rivas ledenorganisatie stopt op 31 december 2024

Rivas heeft besloten om op 31 december 2024 te stoppen met Rivas ledenorganisatie. In dit nieuwsbericht vertellen wij wat het voor leden betekent. En waarom Rivas deze beslissing heeft genomen.

Wat betekent het stoppen van Rivas ledenorganisatie voor leden?

Tot 31 december 2024 verandert er niets. Leden kunnen tot en met deze datum gebruikmaken van de voordelen die Rivas ledenorganisatie biedt. Vanaf 1 januari 2025 stopt Rivas met het organiseren van gezondheidschecks, trainingen, workshops en lezingen. Tegelijk stoppen ook de kortingen die leden van onze partners ontvangen.

Waarom stopt Rivas ledenorganisatie?

Rivas stopt met Rivas ledenorganisatie omdat de ledenorganisatie niet langer kostendekkend is. Wij zien dat het aantal leden elk jaar flink daalt. Wij ontvangen hierdoor minder inkomsten uit lidmaatschappen terwijl de kosten stijgen. Nu de financiële resultaten van Rivas flink onder druk staan, betekent dit dat wij moeten stoppen met Rivas ledenorganisatie.

Zorg heeft voorrang

De zorgmedewerkers die nu gezondheidschecks, trainingen, workshops en lezingen geven, zijn hard nodig om zorg te geven aan onze cliënten. Door hiermee te stoppen, kunnen zij meer uren zorg geven.

Heeft u nog vragen?

Uiteraard vinden wij het bijzonder jammer dat wij moeten stoppen met Rivas ledenorganisatie. Heeft u vragen over het stoppen van Rivas ledenorganisatie? Neem dan contact op met Rivas Zorglijn. Dat kan door te mailen naar zorglijn@rivas.nl of door te bellen met 0900 – 8440.

WhatsApp-fraude; trap er niet in!

U heeft vast weleens (via via) verhalen gehoord van mensen die zijn opgelicht via WhatsApp. Hoe werkt deze vorm van online fraude en hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

Hoe werkt het?

Fraudeurs doen zich graag voor als een bekende. Een bekende – zoon, dochter, partner, vriend of vriendin – appt met een onbekend nummer. En zegt: ‘Hé ik heb een nieuw nummer. Gebruik dit nummer voortaan en gooi het oude weg.’ Niet veel later ontvang je: ‘Ik zit met een probleempje. Ik moet echt vandaag geld overmaken naar die en die. En ik zit even omhoog. Kun jij het even voorschieten?’ 

Natuurlijk doet u dat voor iemand die u goed kent. Maar wie geld overmaakt, raakt het kwijt aan een oplichter. 

Herken de oplichter

Om te voorkomen dat u opgelicht wordt, is het goed om altijd de volgende zaken in uw achterhoofd te houden:

  • Maak nooit zomaar geld over.
  • Bel de bekende op het bestaande nummer.
  • Wacht tot u de bekende echt hebt gesproken.

Is het een oplichter? Rapporteer het telefoonnummer van de afzender in WhatsApp. Let op: heb je geld overgemaakt, rapporteer het telefoonnummer dan pas nadat je aangifte hebt gedaan bij de politie.

Er toch ingetrapt?

Heeft u toch geld overgemaakt? Doe dan altijd aangifte bij de politie (dit kan online) en neem contact op met uw bank. En het belangrijkste: praat erover met anderen en schaam u niet. Het kan iedereen overkomen en door uw verhaal te delen maakt u ook anderen bewust van hoe geraffineerd deze criminelen te werk gaan.

Hier leest u meer informatie over oplichting via WhatsApp.

Fitter ouder worden

Door genoeg te bewegen, voelt u zich gezonder en gelukkiger. Belangrijk dus! Maar wanneer we een dagje ouder worden is bewegen soms best lastig. Onze partner VGZ helpt u op weg met handige apps en tips.

Bewegen waar en wanneer het u uitkomt

Ontdek 3 gratis apps waarmee u direct aan de slag kunt.

  • VGZ Soepel en Sterk Coach

  • Rek en strek met de VGZ Soepel en Sterk Coach.
    Deze app biedt onder andere makkelijke oefeningen die gebaseerd zijn op het ouder worden of fysieke klachten. En die u op ieder moment van de dag kunt doen.

  • VGZ Mindfulness Coach

  • Bewegen en ontspannen tegelijk? Het kan echt!
    Ontdek het zelf met de yoga- en wandeloefeningen in de VGZ Mindfulness Coach.

  • Mijn Leefstijlcoach

    In deze gratis app van Albert Heijn vindt u de leukste beweeguitdagingen. Zo haalt u ook op drukke dagen uw beweegdoel.

Bekijk hier de flyer van VGZ en download de apps

Loop nooit meer verkeerd tijdens kaartlezen!

Is dit voor uw herkenbaar? U typt uw bestemming in Google Maps in en de looproute komt in beeld. Vol vertrouwen loopt u een kant op, maar na een paar meter twijfelt u of dit wel de goede kant is. U bestudeert de kaart en besluit toch de andere kant op te lopen. Een goede keuze, want nu loopt u wel goed.

Gelukkig heeft Google Maps een functionaliteit waardoor herkenningspunten in beeld verschijnen. Zo wordt het dus makkelijker om u goed te oriënteren tijdens het lopen. Deze functionaliteit heet Live View en projecteert virtuele witte pijlen in Street View. Hierdoor mist u geen afslag meer en loopt u niet de verkeerde kant op.

Heb ik Live View?

Live view is een functionaliteit binnen Google Maps. Ziet u de optie niet op het moment dat u uw bestemming hebt ingevoerd? Dan hebt u waarschijnlijk niet de laatste versie van Google Maps op uw telefoon staan. Download deze dan in de App of Play Store. Om Live View te gebruiken moet de Google-locatieservice ingeschakeld zijn. Is de bestemming te ver weg, dan kan het zijn dat Live View niet werkt.

Lees hier meer informatie.

Rugpijn. Wat kan je eraan doen?

Volgens cijfers van het RIVM hebben ruim 2 miljoen mensen in Nederland last van nek- of rugklachten. Daan Koppenol werkt sinds 2018 als fysiotherapeut in het Beatrixziekenhuis. Hij behandelt veel patiënten met rugklachten.

‘Er zijn veel soorten rugklachten. Lage rugpijn komt het meeste voor, vertelt Daan. ‘Lage rugpijn komt voor in alle leeftijdsgroepen, maar vooral bij mensen tussen de veertig en tachtig jaar. Vijftig tot tachtig procent van de volwassenen maakt een of meerdere keren in zijn leven een periode met lage rugpijn door. Bij vrouwen komt het iets meer voor dan bij mannen.’

Verschillende oorzaken

‘De oorzaak van rugklachten is vaak lastig aan te wijzen. Daarom maken we een verdeling in specifieke en aspecifieke rugklachten. Specifieke rugklachten zijn rugklachten met een duidelijke? oorzaak. Voorbeelden zijn een hernia, een infectie, een ontsteking, osteoporose, een breuk of een tumor. Bij aspecifieke rugklachten heb je pijn zonder dat hiervoor een duidelijke oorzaak is. Soms straalt deze pijn uit naar de billen en de bovenbenen. Bij lage rugklachten spelen er vaak meerdere zaken mee, zoals biologische-, psychologische- en sociale factoren. Maar ook een of meer (chronische) aandoeningen kunnen een rol spelen en elkaar beïnvloeden.’

Nekpijn

‘Net als rugklachten is nekpijn een van de grootste categorieën van klachten van het bewegingsapparaat. Veel mensen ervaren tijdens hun leven een vorm van nekpijn. Maar vaak staat het hun activiteiten in het dagelijks leven niet of nauwelijks in de weg. Als dit wel het geval is, dan kan behandeling door een fysiotherapeut uitkomst bieden.’

Welke pijnklachten zijn alarmsignalen?

• Pijn na een ongeluk of val
• Neurologische klachten: uitval, tintelingen in het been, stekende of schietende pijn, incontinentie, kracht- of gevoelsstoornissen.

Daan: ‘Herken je de klachten niet en maak je je zorgen? Of lukt het je niet de klachten zelf op te lossen? Dan raad ik aan om een afspraak te maken met de huisarts of fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan een eerste screening doen en je indien nodig doorsturen naar de huisarts.’

Hoe verloopt een bezoek aan de fysiotherapeut?

‘Als mensen bij mij komen, kijk ik naar het totaalplaatje. Ik luister eerst naar het verhaal van de cliënt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat voor werk iemand doet en in welke houding iemand dan zit of staat. En of iemand veel beweegt of juist weinig. Het is ook bewezen dat stress bijdraagt aan het ontwikkelen en in stand houden van de lage rugklachten. Dus ook die informatie neem ik mee in mijn onderzoek. Het is ook belangrijk om te weten of de pijn minder wordt als iemand rust of juist niet. Daarna doe ik een lichamelijk onderzoek. Ik kijk dan ook naar de middenrug, het bekken, de heupen en de benen. Hier kan ook een verband zijn met de lage rugklachten. Als alle onderzoeken zijn gedaan, stel ik samen met de patiënt een behandelplan op.’

‘Cliënten krijgen ook oefeningen om thuis te doen. Ik vertel bij iedere oefening wat het doel is. Die kennis helpt iemand om meer voordeel te halen uit de oefeningen. Als iemand stress heeft, is afleiding belangrijk. Je moet dan andere delen van de hersenen prikkelen waardoor stress een minder grote rol speelt. Het is wetenschappelijk bewezen dat bewegen stress en depressieve gevoelens kan verminderen.’

Hoe voorkom of verminder je zelf (lage) rugklachten?

‘Het is heel belangrijk om voldoende te bewegen. Ik adviseer om indien mogelijk vijf keer per week 30 minuten matig intensief te bewegen. Voor jongeren en mensen met overwicht is dat advies 60 minuten. Mijn motto is: de volgende houding is de beste houding. Het is bijvoorbeeld goed om met een rechte rug achter je computer te zitten. Maar alleen rechtop zitten is niet goed. Je moet regelmatig wisselen van houding. Of wissel zitten af met een stukje lopen. Verder is het belangrijk om oefeningen te doen waarmee je kracht en stabiliteit traint.’

Aanmelden voor fysiotherapie

‘Veel mensen denken dat je alleen met een verwijzing van de huisarts of specialist een fysiotherapeut kunt bezoeken. Dat is niet nodig. Je kunt ook rechtstreeks een afspraak maken met de afdeling Fysiotherapie van het Beatrixziekenhuis via telefoon 0183 64 43 92. Je kunt ook terecht in Leerdam en Sliedrecht. Op www.rivas.nl/fysiotherapie vind je hoe je een afspraak maakt voor een van deze locaties.’

Voor de eerste keer geknipt

De eerste keer knippen is toch een bijzondere ervaring. Dat moet voor jou en je kind een relaxt en leuk moment zijn. Onze partner Mobella biedt de mogelijkheid om samen met je kind een afspraak in te plannen. Je wordt eerst zelf geknipt en daarna de kleine, handig én leuk! De kapper laat een leuk spiegeltje, waar de eerste haartjes van je kind in kunnen, bij u achter.

Boek My first haircut + ouder voor € 27,50

Wil je zelf niet geknipt worden zodat je de volledige aandacht hebt voor je kindje? Dat is ook mogelijk! Dit is een fijne optie als je de knipbeurt van je kind rustig en goed wil laten verlopen in de veilige thuisomgeving.

Boek My first haircut Solo voor € 18,50

Afspraak maken

Ga naar de website van Mobella en maak meteen een afspraak.

Computerhulp (aan huis of online)

De digitale wereld maakt het leven leuker en makkelijker. SeniorWeb helpt u uw weg te vinden in de snel veranderende digitale wereld met tips en stap-voor-stapuitleg.

Maak zes maanden gratis kennis met SeniorWeb

Speciaal voor leden van Rivas stelt SeniorWeb een halfjaar gratis lidmaatschap beschikbaar.

U krijgt hiervoor:
• Hulp via internet, via de telefoon of bij u thuis
• Volg online cursussen, thuis of in de buurt
• 2x computertijdschrift Enter
• Wekelijks informatieve nieuwsbrieven
• Deskundige controle van verdachte mails
• Voordelige computerboeken en accessoires kopen

Het lidmaatschap van SeniorWeb stopt automatisch na dit halfjaar. U krijgt voordat het gratis lidmaatschap van SeniorWeb stopt, vrijblijvend een e-mail van SeniorWeb met een aanbod en de vraag of u lid wilt blijven.

Lees meer informatie en/of meld u aan via www.seniorweb.nl/rivas of neem contact op met SeniorWeb via 030 – 276 99 65.

________________________________________

Beter slapen: tips & advies

Naarmate u ouder wordt, slaapt u slechter. Dat heeft u misschien wel gemerkt. U heeft bijvoorbeeld meer moeite om in slaap te vallen, u slaapt lichter of u wordt ’s nachts regelmatiger wakker. Soms vanwege lichamelijke klachten. Of omdat u vaker naar de wc moet.

Het is niet per se erg dat u minder goed slaapt dan vroeger, maar het kan wel van invloed zijn op hoe u zich voelt en uw dag invult. Het is verstandig om te onderzoeken waardoor het komt dat u slechter slaapt en vervolgens te bekijken hoe u dat eventueel kunt verbeteren. Het kan helpen om een ‘slaapdagboek’ bij te houden en op te schrijven wanneer u wel slaapt en wanneer het niet lukt om te slapen. Daardoor krijg u een beter beeld van uw slaapritme.

Somnox, een natuurlijke slaaphulp

Ademhaling is een mooi middel om uw slaap te verbeteren. Somnox stimuleert een rustige ademhaling, die is aangepast op uw ritme. Door mee te ademen, vertraagt uw eigen ademhaling automatisch. Hierdoor komen uw lichaam en geest vanzelf tot rust. U slaapt sneller, dieper en langer, op een natuurlijke manier. En u wordt weer uitgerust wakker.

Doe de slaaptest

Bent u benieuwd of Somnox u kan helpen om uw slaap te verbeteren? Beantwoord de vragen in de vragenlijst en ontvang persoonlijk slaapadvies. Doe de slaaptest.

€ 50,- korting op Somnox

Als u lid bent van Rivas kunt u tegen een voordelig tarief kennismaken met Somnox. U ontvangt € 50,- korting op uw aankoop. Vervolgens kunt u Somnox 30 nachten uitproberen. Ga voor deze aanbieding naar de website van Somnox. Vul de kortingscode RIVAS50 in bij uw bestelling.

Korting bij vakantiepark Molenwaard

Het leukste vakantiepark voor het hele gezin! Ontvang 10% korting op een verblijf in een van de accommodaties.

Het ultieme vakantiegevoel voor jong en oud vindt u bij Vakantiepark Molenwaard. Een oer-Hollands vakantiepark, midden in het Groene Hart. Verblijf in één van de avontuurlijke accommodaties en geniet van alle leuke parkactiviteiten.

Kijk hier voor meer informatie.

Deze paddenstoelen zijn giftig

In Nederland komen 30 giftige soorten paddenstoelen voor, waaronder 7 dodelijke varianten. We zetten ze voor je op een rij.

1. Groene knolamaniet
Met stip op één staat de groene knolamaniet. Deze paddenstoel veroorzaakt 90 procent van alle sterfgevallen: het eten van één exemplaar kan al leiden tot een fatale vergiftiging. In het Engels wordt hij ‘death cap’ (hoed des doods) genoemd. Een vergissing ligt op de loer: deze dodelijk giftige paddenstoel lijkt namelijk op de champignon. Maar pas op: zie je ook maar iets van een groene glans op de hoed, dan kan het de groene knolzwam zijn. Afblijven dus.

2. Voorjaarsknolzwam

De dodelijk giftige voorjaarsknolzwam kun je ook beter laten staan. Deze hoofdzakelijk witte paddenstoel met een gelig midden komt voor in naaldbossen op kalkrijke grond. De hoed kan 8 centimeter groot worden, de steel is wit en bijna geheel glad. Let goed op: verwisseling met de witte boschampignon kan snel gebeuren.

3. Panteramaniet

Herkenbaar aan zijn geelbruin tot donkerbruin hoed met kleine witte vlokjes van 5 tot 10 centimeter is ook de panteramaniet een paddenstoel die je zeker niet moet eten. Er bestaat namelijk geen tegengif. Meestal herstelt de patiënt binnen een dag, maar soms overlijden patiënten als gevolg van stuiptrekkingen. Komt vaak voor op zanderige grond.

4. Voorjaarskluifzwam

Een paddenstoel die je misschien niet zo snel in je mond zal steken. Want de voorjaarskluifjeszwam ziet er met zijn hersenachtige hoed niet heel smakelijk uit en dat is maar goed ook: 10 procent van de vergiftingen loopt fataal af vanwege leverfalen. Niet te verwarren met het wel eetbare (mits gebakken) morieltje, ook een sponsachtige zakjeszwam.

5. Bundelmosklokje

Lijkt klein en onbetekenend, maar het bundelmosklokje is gewoon een zeer giftige paddenstoel. Net als bij de groene knolzwam kunnen kleine hoeveelheden al tot een ernstige vergiftiging leiden. Groeit vooral op takken en stammen, bij voorkeur op sterk verrot hout, meestal van loofbomen. Kan verward worden met het eetbare stobbenzwammetje en de gewone zwavelkop.

6. Giftige satijnzwam

Flink giftig en potentieel dodelijk. De giftige satijnzwam is grijs met allerlei tinten van geel, bruin en rood en heeft een vlezige hoed van 6 tot wel 20 centimeter groot. Deze soort komt voor van mei tot november in loofbossen en je ziet ‘m vaak in kleine groepen. Niet opeten dus.

7. Parasolzwam

Tot slot deze merkwaardige zwam. Komt in vele soorten en mate voor maar in sommige gevallen dodelijk. Vuistregel: elke parasolzwam kleiner dan 10 cm moet als giftig of verdacht beschouwd worden. Je herkent ‘m aan zijn schilferige hoed en witte kleur.

Bron: IVN