Training Dementie, en nu? voor mantelzorgers

Bijna 70% van alle mensen met dementie woont thuis, alleen of met een naaste. Nadat de diagnose van een vorm van dementie gesteld is, zijn er vaak heel wat vragen. Praktische vragen, zoals ‘Dementie, en nu?’. Maar ook vragen op emotioneel vlak. Hoe lukt het je om te zorgen voor de persoon met dementie en tóch ook te zorgen voor jezelf? Bovendien voelen mantelverzorgers van mensen met dementie zich vaak alleen.

Hoe houdt u de zorg vol?

Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het bijvoorbeeld om:

  • meer te weten over dementie, de impact ervan, hoe ermee omgaan en weten welke ondersteuning mogelijk is
  • beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting
  • mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen

Inzichten, kennis en vaardigheden

De training ‘Dementie, en nu?’ is erop gericht om te zorgen dat u beter om kunt gaan met uitdagende zorgsituaties. Tijdens tien bijeenkomsten krijgt u inzichten, kennis en vaardigheden. Daarnaast is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep. De groep bestaat uit maximaal 12 mantelzorgers van iemand met dementie.

Data en locaties

Gorinchem – 18 maart 2021
Op donderdag 18 maart 2021 start een training voor inwoners van de gemeente Gorinchem. De bijeenkomsten zijn van 10.00 tot 12.00 uur. De vervolgdata zijn 25 maart / 1, 15, en 29 april / 6 en 27 mei/ 24 juni / 8 en 15 juli 2021. (Het is wenselijk dat u alle bijeenkomsten bijwoont).

In verband met de huidige coronamaatregelen wordt deze training online aangeboden. Het is dus noodzakelijk dat u over een computer beschikt. De training wordt gegeven via Microsoft Teams. U krijgt na aanmelding een duidelijke instructie hoe u dat op uw computer kunt installeren.

Leerdam – 28 april 2021
Op woensdag 28 april 2021 start een training voor inwoners van de gemeente Leerdam. De bijeenkomsten zijn van 10.00 tot 12.00 uur. De vervolgdata zijn 12, 19 en 26 mei / 2, 9, 16, 23 en 30 juni / 7 juli 2021. (Het is wenselijk dat u alle bijeenkomsten bijwoont).

In verband met de huidige coronamaatregelen wordt deze training online aangeboden. Het is dus noodzakelijk dat u over een computer beschikt. De training wordt gegeven via Microsoft Teams. U krijgt na aanmelding een duidelijke instructie hoe u dat op uw computer kunt installeren.

Alblasserdam – 31 mei 2021
Op maandag 31 mei 2021 start een training voor inwoners van de gemeente Alblasserdam. De bijeenkomsten zijn van 13.30 tot 16.00 uur en worden gehouden in Cultureel Centrum Landvast, Haven 4 in Alblasserdam. De vervolgbijeenkomsten zijn op 14 juni, 21 juni, 28 juni, 5 juli, 12 juli, 19 juli, 26 juli en 2 augustus 2021. De laatste bijeenkomst wordt in overleg met de deelnemers bepaald.

Kosten

De kosten voor 10 bijeenkomsten inclusief cursusboek t.w.v. € 35,- bedragen € 50,- voor leden van Rivas. Niet-leden betalen € 95,-.

Aanmelden

Aanmelden kan via ledenorganisatie@rivas.nl

Mantelzorgers die ingeschreven staan bij het Mantelzorgsteunpunt Gorinchem kunnen gratis deelnemen aan de cursus voor inwoners van de gemeente Gorinchem. Zij kunnen zich aanmelden via het Mantelzorgsteunpunt Gorinchem:

Lees ook:
Hulp bij dementie en corona
Vier tips voor een dementievriendelijke samenleving
Hulp en advies bij mantelzorg door VGZ