Dementie, en nu? cursus voor mantelzorgers

Bijna 70% van alle mensen met dementie woont thuis, alleen of met een naaste. Nadat de diagnose van een vorm van dementie gesteld is, zijn er vaak heel wat vragen. Bijvoorbeeld praktische vragen, zoals ‘Dementie, en nu?’. Maar ook vragen op emotioneel vlak. Hoe lukt het je om te zorgen voor de persoon met dementie en tóch ook te zorgen voor jezelf? Bovendien voelen mantelverzorgers van mensen met dementie zich vaak alleen.

Hoe houdt u de zorg voor iemand met dementie vol?

Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het bijvoorbeeld om:

  • meer te weten over dementie, de impact ervan, hoe ermee omgaan en weten welke ondersteuning mogelijk is
  • beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting
  • mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen

Inzichten, kennis en vaardigheden

De training ‘Dementie, en nu?’ is erop gericht om te zorgen dat u beter om kunt gaan met uitdagende zorgsituaties. Tijdens tien bijeenkomsten krijgt u inzichten, kennis en vaardigheden. Daarnaast is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep. De groep bestaat uit maximaal 12 mantelzorgers van iemand met dementie.

Data en locaties cursus ‘Dementie, en nu?’

Alblasserdam – 5 september 2022

Op maandag 5 september start een training in Cultureel Centrum Landvast, Haven 4 in Alblasserdam. De bijeenkomsten zijn van 9.00 tot 12.00 uur. De vervolgbijeenkomsten zijn op 12, 19, 26 september, 3, 17, 24, 31 oktober, 7 en 14 november 2022.

Kosten
De kosten voor 10 bijeenkomsten inclusief cursusboek t.w.v. € 35,- bedragen € 50,- voor leden van Rivas. Niet-leden betalen € 95,-.

Aanmelden
Aanmelden kan via de agenda van de website. Na uw aanmelding neemt de trainer telefonisch contact met u op voor een intakegesprek.

Gorinchem – 3 november 2022

Op donderdag 3 november start een cursus in Gorinchem. De bijeenkomsten vinden plaats van 10.00 tot 12.00 uur in Gemeenschapshuis De Bogerd, Willem de Vries Robbéweg 100 in Gorinchem. De vervolgbijeenkomsten zijn op 17 november, 1 en 15 december 2022, 5 en 19 januari en 2 februari 2023. De laatste drie cursusdata worden later bekendgemaakt.
Deze wordt mogelijk gemaakt door gemeente Gorinchem. Inwoners van gemeente Gorinchem kunnen gratis deelnemen aan deze cursus.

Aanmelden
Aanmelden kan via de agenda van de website of telefonisch via Mantelzorgsteunpunt Gorinchem: 0183-659 540. Na uw aanmelding neemt de trainer telefonisch contact met u op voor een intakegesprek.

Lees ook:
Hulp bij dementie en corona
Vier tips voor een dementievriendelijke samenleving
Hulp en advies bij mantelzorg door VGZ