‘Door meer te bewegen gebruik ik veel minder medicijnen voor mijn diabetes’

Goed nieuws: bij 87% van de mensen met diabetes type 2 is de ziekte omkeerbaar. Matthieu Kruissen (62) ging de strijd aan. En met succes! Hij wil met zijn verhaal graag anderen inspireren en motiveren.

Bij toeval ontdekt
Matthieu: ‘Vier jaar geleden werd eigenlijk bij toeval ontdekt dat ik diabetes heb. Vanwege mijn reuma kom ik regelmatig bij mevrouw Van Emmerik, de reumatoloog in het Beatrixziekenhuis. Ik gaf toen aan dat mijn voet gevoelloos was en zij raadde mij aan om mijn bloedsuiker een keer te laten controleren. De waarden waren schrikbarend hoog en ik kreeg direct medicijnen. In eerste instantie stak ik mijn kop in het zand en ging op de oude voet verder. Toen ik voor controle bij de praktijkondersteuner van de huisarts kwam, vertelde ze dat ik insuline zou moeten spuiten als ik niets aan mijn leefstijl zou veranderen’.

De knop omgezet
‘In die periode las ik over de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Dit is een initiatief waarbij lokale zorgverleners wekelijks een wandeling organiseren voor mensen met diabetes. Ik sloot mij aan bij de wandelgroep in mijn woonplaats Gorinchem en ging één keer per week vijf tot zes kilometer wandelen. In twintig weken werk je samen toe naar de finale van de NDC. Je loopt dan met deelnemers uit het hele land een afstand van tien of twintig kilometer. Het regende die dag en door het grote aantal deelnemers en de soms smalle wegen zat er niet veel tempo in. Niet echt mijn ding, maar ik was inmiddels wel enthousiast geworden over de positieve effecten van het wandelen. Ik had veel meer energie, ik was afgevallen en ik hoefde steeds minder medicijnen te gebruiken’.

Zeer gemotiveerd
‘Mensen die mij een tijd niet hadden gezien vonden dat ik er jonger en beter uitzag, dus dat motiveert dan weer extra om door te gaan. Ik ging ook weer hele stukken fietsen, iets wat ik al een tijd niet had gedaan. En ik ging naar de sportschool. Ik heb ook een tijd een speciaal dieet gevolgd. Toen ik met Kerst de teugels wat liet vieren schoot ik al snel door naar de verkeerde kant en werd weer zwaarder. Nu volg ik geen dieet, maar doe wel heel bewust boodschappen. Ik eet de dingen die niet zo heel goed voor me zijn maar af en toe en in kleine hoeveelheden. Maar doordat ik veel beweeg verlies ik toch nog steeds gewicht. En de medicatie wordt ook nog steeds afgebouwd, dus daar ben ik heel blij mee. Ik heb veel steun gehad aan mensen in mijn omgeving. Ook de andere deelnemers van mijn wandelgroep hebben mij gemotiveerd. Ik kan iedereen met diabetes aanraden om meer te gaan bewegen. Kies wel iets uit wat je leuk vindt om te doen. Dan is het makkelijker om vol te houden’.

Op weg naar een gezond BMI
‘Ik kon er vanwege mijn leeftijd voor kiezen om een dag minder te gaan werken. Dat heb ik gedaan en ik ga nu lekker op vrijdagochtend naar de sportschool. Vaak ga ik op die dag ook nog wandelen of fietsen. Op dit moment heb ik bijna geen overgewicht meer, maar ik wil toch nog een paar kilo afvallen. Ik streef naar een BMI van 25 en dat gaat me vast lukken!’

November 2018.