Cursus valpreventie: Zicht op evenwicht

Bij het ouder worden neemt de kans op vallen toe. Ruim de helft van de ouderen is bezorgd om te vallen en vermijdt daardoor activiteiten. U kunt bezorgd zijn om te vallen omdat uw gezondheid wat achteruit is gegaan of omdat u misschien al eens gevallen bent.

Verminder de kans op vallen

Bent u bezorgd om te vallen? Vermijdt u weleens activiteiten omdat u bezorgd bent daarbij te vallen, zoals wandelen, traplopen of boodschappen doen? De groepscursus ‘Zicht op Evenwicht’ van Rivas helpt u om weer onbezorgd actief te zijn. U krijgt zelfvertrouwen om meer te gaan bewegen. Zo houdt u uw lichaam in conditie en verbetert u uw evenwicht. En dat vermindert weer de kans op vallen!

Informatie, tips en oefeningen

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van anderhalf uur en wordt gegeven door een ergotherapeut van Rivas Zorggroep. U krijgt informatie en praktische tips en vanaf de derde bijeenkomst gaat u gezamenlijk eenvoudige oefeningen doen (grotendeels vanaf een stoel). U moet wel in staat zijn om korte afstanden te lopen, eventueel met behulp van een rollator of wandelstok. Na twee maanden is er een herhalingsbijeenkomst.

Wat leert u tijdens de cursus Zicht op evenwicht

Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen zijn onder andere:

  • leren omgaan met bezorgdheid om te vallen;
  • het belang van lichaamsbeweging;
  • het voorkomen van valpartijen;
  • risicovol en veilig gedrag;
  • risico’s in en om het huis.

Waar wordt de cursus gehouden?

De cursus wordt in 2024 gehouden in Gorinchem, Leerdam en Sliedrecht.

Kosten

De kosten bedragen € 150,- inclusief cursusboek. Leden krijgen 20% korting en betalen € 120,-.

Vergoeding door VGZ

Goed nieuws als u aanvullend verzekerd bent bij VGZ. U komt dan in aanmerking voor een vergoeding door VGZ. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het aanvullende pakket dat u heeft gekozen en kan oplopen tot € 150,-!

Hoe komt u in aanmerking voor de vergoeding door VGZ?
Na afloop van de cursus stuurt u een bewijs van deelname en een kopie van uw bankafschrijving met een declaratieformulier naar VGZ. Meer informatie over de vergoeding vanuit VGZ leest u op de website van VGZ.

Meer informatie en aanmelden

Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen en deelname gebeurt op volgorde van aanmelding. Na aanmelding neemt de cursusleider telefonisch contact met u op voor een intakegesprek.
Ga voor aanmelden naar de agenda.