Veilig achterop de fiets


Fietsen is een ideale activiteit om van het mooie weer te genieten. Gezellig samen erop uit. Neemt u uw kindje mee op de fiets, zorg er dan voor dat u dit veilig doet. Ook als u maar een klein stukje gaat fietsen.

Voorkom voeten tussen de spaken

Rutger-Jan Renger is traumachirurg in het Beatrixziekenhuis. ‘In de lente en de zomer wordt er weer meer gefietst met het gezin. Helaas zitten jonge kinderen vaak achterop zonder goede bescherming. De jasbeschermers ontbreken. Of het fietszitje biedt onvoldoende bescherming aan de voeten.

In Nederland belanden jaarlijks zo’n 3000 kinderen op de spoedeisende hulp omdat zij met hun voet tussen de spaken zijn gekomen. Dit leidt bijna altijd tot een kneuzing met schaafwonden. In ongeveer een kwart van de gevallen ontstaat een botbreuk. Deze kinderen worden allemaal gedurende een of meerdere weken met gips behandeld. Soms is er zelfs een operatie nodig.

Na zo’n vervelende ervaring zijn veel kinderen bang om weer achterop de fiets te gaan zitten. Dit alles is onnodig, want spaakletsels zijn met eenvoudige en betaalbare beschermingsmaatregelen makkelijk te voorkomen.’

De oplossingen

Maak uw fiets veilig en kies voor één van de onderstaande beschermingsmaatregelen:

  • Een veilig kinderzitje. Zorg ervoor uw kind goed in het stoeltje zit met de voetjes op de juiste plek.
  • Jasbeschermers van hard plastic.
  • Fietstassen met een harde binnenkant.