Geniet je ook zo van het mooie weer? Helaas betekent zomertijd ook wespen- en bijentijd. Wat doe je als je gestoken bent?
Wat stel je vast bij een wespensteek?
- Plaatselijke zwelling
- Roodheid, jeuk en vaak pijn
- Zie je een angel in de huid? Dan ben je waarschijnlijk gestoken door een bij of een hoornaar. Een hoornaar lijkt op een wesp, maar is een flinke slag groter. Lees wat je moet doen bij een bijensteek.
Wat doe je bij een wespensteek?
Soms is een wespensteek gevaarlijk. Kom direct in actie in de volgende gevallen:
- Bij een steek in de mond of keel: Bel direct 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan.
- Bij een allergische reactie: Bel direct 112 bij allergische verschijnselen na een wespensteek. Denk daarbij aan hevige benauwdheid, shockverschijnselen of een zwelling in de hals. Heeft het slachtoffer een adrenalinepen (EpiPen) bij zich? En heeft het slachtoffer gezwollen lippen of benauwdheid? Dan kun je hem of haar helpen om die pen toe te dienen. De adrenaline kan door de kleding worden toegediend als deze niet te dik is.
In overige gevallen:
- Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack.
- Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloƫ vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter). Sommige mensen zweren bij azijn bij een wespen- of bijensteek. Meng hiervoor een beetje (appel)azijn 50/50 met water en smeer dit op de plek van de steek. Dit vermindert de irritatie en jeuk.
- Verwijder bij een steek in een vinger eventuele ringen van die vinger.
- Wordt de plek waar je bent gestoken erg dik? Bel dan de huisarts.
Wat stel je vast bij een bijensteek?
- Zwelling, roodheid, jeuk en pijn
- Soms zit de angel nog in de huid
Wat doe je bij een bijensteek?
Soms is een bijensteek gevaarlijk. Kom direct in actie in de volgende gevallen:
- Bij een steek in de mond of keel: Bel direct 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan.
- Bij een allergische reactie: Bel direct 112 bij allergische verschijnselen na een bijensteek. Denk daarbij aan hevige benauwdheid, shockverschijnselen of een zwelling in de nek. Heeft het slachtoffer een adrenalinepen (EpiPen) bij zich? En heeft het slachtoffer gezwollen lippen of benauwdheid? Dan kun je hem of haar helpen om die pen toe te dienen. De adrenaline kan door de kleding worden toegediend als deze niet te dik is.
Dit doe je in overige gevallen:
- Schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Gebruik nooit een pincet, hierdoor zou de gifklier open kunnen gaan en nog meer gif verspreiden.
- Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack.
- Gebruik zo nodig een zalf tegen de huidirritatie. Het gif van een bij is zuur en te neutraliseren door ammonia op de steek te deppen.
- Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.
Hoe voorkom je een wespen- of bijensteek?
- Houd wespen en bijen buiten door ramen en deuren dicht te houden. Het plaatsen van horren is ook een mogelijkheid.
- Blijf rustig wanneer een wesp of bij in je buurt is. Het wegwuiven werkt averechts. Ze worden agressief en steken sneller.
- Dek eten en drinken dat buiten staat goed af.
- Controleer voordat je een slok of hap neemt of er geen wesp of bij in je blikje of glas zit; gebruik bij het drinken uit blikjes sowieso liever een rietje.
- Vermijd (overmatig) gebruik van producten met een zoetige geur, zoals parfums. Dit trekt wespen aan.
- Kom bij voorkeur niet in de buurt van bloeiende bloemen of overrijp (afgevallen) fruit en wees voorzichtig bij het plukken van fruit of bloemen.
- Laat een bijen- of wespennest door een professioneel bedrijf verwijderen als je er een aantreft.
Let op: ondergrondse wespennesten worden snel over het hoofd gezien. Pas hiervoor op bij onder andere grasvelden. Loop liever niet op blote voeten in het gras als je niet zeker weet dat er geen wespen zijn. Dit geldt zeker als je allergisch bent.
Bron: Rode Kruis