Tips om je handen en polsen te ontzien bij reuma

Bij verschillende vormen van reuma zijn het vooral de handen en polsen die de meeste klachten geven. De kleine gewrichten van de handen gebruik je namelijk het meest bij de dagelijkse handelingen en worden dus het zwaarst belast. Hierom een aantal tips die je kunnen helpen bij het beschermen van deze gewrichten.

Voorwerpen dikker maken

Dat klinkt misschien gek, maar er wordt mee bedoeld dat je in plaats van een dun voorwerp, waarbij de hand bijna geheel een vuist is, een voorwerp gebruikt waarbij de hand minder gebald is. Zoals bij een dunschiller, daar zijn twee soorten van. De ene, zoals in onderstaand plaatje links te zien is, heeft een minder gunstig effect op de gewrichten in de handen. De rechter dunschiller daarentegen in minder belastend.
Bij de rechter dunschiller worden niet de gewrichten van duim, wijsvinger en polst belast, maar vooral het schoudergewricht. Dit grotere gewricht is minder kwetsbaar dan de kleine gewrichten in hand en pols. Daarom kan het ook goed helpen om een zware tas aan de elleboog te dragen in plaats van aan de hand.

Een aardappel schillen met een schilmes ten opzichte van een dunschiller

Een aardappel schillen met een schilmes ten opzichte van een dunschiller

Hoe houd je een mes vast

Het snijden met een mes op de ‘normale’ manier kan erg belastend zijn voor de pols. Normaal gesproken ligt het mes tussen duim en wijsvinger in, probeer nu het mes eens tussen wijsvinger en middelvinger vast te houden. Op deze manier ligt het mes meer in het verlengde van de onderarm, zodat de spieren van de elleboog en schouder meehelpen bij het snijden en niet alleen de pols belast wordt. Er is ook bestek dat speciaal gemaakt is voor mensen die moeite hebben met het hanteren van gewoon bestek.

Verdeel de last over meerdere gewrichten

Wanneer je meerdere gewrichten tegelijk gebruikt, wordt ook de belasting over deze gewrichten verdeeld. Het gevolg is dat de handeling minder kracht kost.

  • Pak een voorwerp met de gehele hand in plaats van met de vinger(toppen).
  • Houd een kop of mok met beide handen vast, niet met de vingers bij het oor. Ook kan je de mok met één hand ondersteunen.
  • Til een koekenpan met twee handen op en kook steelpannen met een deksel.
  • Ondersteun een boek of tablet met de hele hand onder het voorwerp, houd het niet met de vingers aan de randen vast.

Vermijd krachtgrepen

Zware dingen tillen of wringen is geen goed idee bij kwetsbare gewrichten. Let daarom op de volgende punten:

  • Knijp een vaatdoek of andere doek uit in plaats van wringen.
  • Gebruik een koffer op wieltjes
  • Til een pan of schaal niet op, maar schuif het over het aanrecht.

Stabiele stand

Gebruik gewrichten in de meest stabiele stand, dat betekent dat bijvoorbeeld de pols in een zo natuurlijk mogelijke stand zo recht mogelijk blijft zonder dat er veel kracht op komt te staan. Dat gebeurt bijvoorbeeld al sneller als je een spons in plaats van een afwasborstel gebruikt bij het afwassen. Laat verder een boodschappentas niet aan je hand bungelen, maar draag hem voor je buik.