Waarom goed ademhalen zo belangrijk is en hoe je het kunt leren

Ademhalen. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Het is iets wat we allemaal dag in, dag uit doen en (vaak) zonder er bewust bij na te denken. Een goede ademhaling heeft direct effect op je gezondheid je gevoel van welzijn. Het ontspant en kalmeert, er is meer zuurstof en het draagt bij aan een goede nachtrust!

Er zijn twee soorten ademhalingen. Wat is het verschil?

Borstademhaling: de spieren in de borstkas spannen zich aan bij de in- en uitademing. Vaak is er sprake van een korte, minder diepe ademhaling. Als je gespannen, gehaast of druk bent of bijvoorbeeld veel stress ervaart ga je vanzelf korter en minder diep ademhalen. Eigenlijk wordt dan automatisch de borstademhaling gebruikt.
Buikademhaling: de spieren spannen alleen aan bij de uitademing. Er is sprake van een rustigere en meer diepe ademhaling. De buikademhaling heeft vaak als positief effect dat het ontspant en kalmeert.

Ervaring uit de praktijk van logopedist Rosanne van Oost

Rosanne: ‘Tijdens mijn logopedische behandelingen valt op dat veel mensen een borstademhaling hebben. De ademhaling verloopt gespannen, er is geen goede adem-stemkoppeling waardoor het spreken en/of zingen niet goed lukt. Voordat ik tijdens het logopedisch consult het daadwerkelijke spreken aanpak, stap ik eerst terug naar de basis. Het ademhalingsproces wordt met de cliënt besproken. Vervolgens gaan we proberen om adem te halen via de buik en van hieruit te gaan spreken. De ademhaling oefenen we vaak eerst in liggende houding. Tijdens de liggende oefening kun je het beste ontspannen en lukt het vaak het makkelijkste om de buikademhaling te verkrijgen. Het bijzondere is dat veel van mijn cliënten tijdens een volgend consult aangeven dat zij in slaap zijn gevallen terwijl zij de oefening probeerden toe te passen. Dit is nu juist wat ik er onder andere mee hoop te bereiken. Een goede nachtrust zorgt er namelijk voor dat je je vitaler en energieker voelt!’

Wil je ook een diepe ontspanning ervaren?

Doe dan de volgende oefening voor een buikademhaling in liggende houding.

  • Zorg dat je goed en ontspannen ligt.
  • Leg je hand op je buik, met je duim ter hoogte van de navel.
  • Adem in → zorg dat je met je buik je hand omhoog drukt. inademen
  • Adem uit → druk met je hand je buik weer naar beneden. uitademen
  • Rustpauze. Tijdens de rustpauze laat je de ademcyclus weer vanzelf opgang komen.
  • Herhaal deze oefening 5 keer achter elkaar.

Doe deze oefening niet te lang, om duizeligheid te voorkomen