Afvallen door sporten? 4 onmisbare tips

De gouden regel bij afvallen is een combinatie van gezonde voeding en beweging. Sporten heeft diverse voordelen en draagt onder andere bij aan een betere doorbloeding van je lichaam. Hierdoor gaat je calorieverbranding omhoog. Tevens zorgt het sporten ervoor dat je spiermassa zich ontwikkelt. Het voordeel daarvan is dat je in rust ook meer calorieën verbrandt.
Bij het afvallen gaat het om balans. Om gewicht te kunnen verliezen zal er een negatieve energiebalans gecreëerd moeten worden. Dit houdt in dat je minder energie (voeding) in moet nemen, dan dat je dagelijks verbrandt. De hoeveelheid energie die je verbrandt kan je vergroten door te sporten. Het geeft je een extra zetje in de goede richting om op de lange termijn het gewicht omlaag te brengen.
Wil je afvallen door te sporten? Maak dan gebruik van de 4 tips van Marko Luksen, beweegcoach bij Rivas.

1. Kies de juiste sport

Welke sport helpt het beste bij afvallen? Daar is veel onderzoek naar gedaan. Een combinatie van cardio- en krachttraining lijkt de beste manier te zijn. Denk bij cardiotraining aan bijvoorbeeld tennissen, bootcamp, Zumba of hardlopen. Bij krachttraining moet je denken aan specifieke oefeningen die onder een bepaalde weerstand worden uitgevoerd. Dat kan je bijvoorbeeld doen met 10 krachtoefeningen voor thuis.
Het belangrijkste is dat je een sport kiest die bij je past en waar je plezier uit haalt. Hierdoor zal je het langer volhouden. Het helpt natuurlijk wel als je een sport doet waarbij je hartslag ook hoger ligt dan normaal zoals hardlopen, tennissen of krachttraining. Bij wandelen ligt je hartslag niet veel hoger dan normaal. Je gebruikt dan niet zoveel energie. Het afvallen zal dus minder snel zal gaan dan wanneer je een potje gaat tennissen.

2. Neem de tijd

Richt je niet alleen op de korte termijn doelen, maar kijk ook naar je doelen op de lange termijn. Het proces van afvallen heeft tijd nodig en gaat met ups en downs. Probeer bijvoorbeeld niet elke dag op de weegschaal te gaan staan. Dit geeft een onbetrouwbaar beeld omdat je gewicht nu eenmaal verschilt per dag.

3. Maak haalbare doelen

Leg de lat niet te hoog voor jezelf en maak doelen die reëel en haalbaar zijn. Anders leg je te veel druk, waardoor de kans groot is dat je je doel niet zult behalen.

4. Kijk niet alleen naar de weegschaal

Soms ga je meer sporten en val je toch niet af. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Je lichaamssamenstelling kan veranderen door sporten. In het beste geval verlies je vetmassa en produceer je spiermassa. Hierdoor zal je op de weegschaal wellicht niet direct het verschil zien. Het kan ook zijn dat je door het sporten onbewust meer gaat eten dan voorheen. Hierdoor zal je dus niet in een negatieve energiebalans komen en val je niet af. De Rivas diëtist kan je een advies op maat geven.