Slimme kledingkeuzes als aankleden lastig is

 
Is het voor jou moeilijk om zelf kleding aan en uit te trekken, bijvoorbeeld vanwege reuma, een spieraandoening, amputatie of een prothese? Het kan vervelend zijn om steeds hulp te moeten vragen. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen te bedenken.

Kleding kiezen

Ruime kleding is het makkelijkst om aan en uit te trekken, net als kleding van soepele en rekbare stoffen. Ook een ruime mouwinzet helpt. Kies dus bijvoorbeeld voor shirts met een raglanmouw of vleermuismouw. Let bij het kopen van kleding ook waar de sluitingen zitten. Soms kan het aanpassen van een sluiting ervoor zorgen dat je een kledingstuk wel zelfstandig aan of uit kunt trekken.

Kleding aanpassen

Er zijn meer slimme aanpassingen voor je kleding. Je kunt bijvoorbeeld knopen, zakken, ritsen en andere harde materialen op de achterkant van een broek weghalen. Daarmee verklein je het risico op doorzitwonden. Ook handig is om lusjes op de achterkant van schoenen en op ritsen te bevestigen.

Kleding voor in een rolstoel

Als je in een rolstoel zit, is het fijn als kleding comfortabel zit. Vooral als je niet even kan gaan staan of verzitten. Kleding waarbij de tailleband ook echt in de taille blijft zitten en waarbij je makkelijk bij de broekzakken kunt komen, is het meest geschikt.  Bij een winterjas is het belangrijk dat de jas aan de achterkant niet te lang is en aan de voorkant de benen goed bedekt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een rolstoelcape. Er zijn ook (online) winkels gespecialiseerd in rolstoelkleding.
Voor meer tips kunt u terecht bij een ergotherapeut.