Dat bewegen gezond is, is allang bekend. Je voelt je fit en energiek en je conditie gaat vooruit. Weet je ook dat bewegen allerlei positieve effecten heeft op je brein? Elke dag een halfuur stevig doorwandelen verbetert niet alleen je lichamelijke conditie, maar ook je geestelijke conditie. Wat ook prettig is: het geeft direct resultaat.
Een creatief en flexibel brein
Door te bewegen verandert je brein onmiddellijk. Er worden meer zenuwcellen (neuronen) aangemaakt in de hippocampus. De hippocampus is het gedeelte in het brein dat belangrijk is voor leer- en geheugenprocessen. Ook ontstaan er meer contactpunten tussen de neuronen. Deze contactpunten kunnen informatie uitwisselen. In andere woorden: hoe meer je beweegt, hoe beter, creatiever en flexibeler je brein werkt.
Cognitieve reserve
Ook op de lange termijn heeft bewegen positieve effecten op het brein. Ouderdom en ziekte kunnen ertoe leiden dat het brein minder goed gaat functioneren. Zo tast bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer de neuronen in de hersenen aan. Maar door te bewegen en met de aanmaak van nieuwe neuronen bouw je een cognitieve reserve op. Dankzij deze reserve gaat het brein minder snel achteruit. Wanneer mensen met Alzheimer actief blijven bewegen, blijven zij dus langer geestelijk gezond.
Kom in beweging
Het kan niet vaak genoeg worden onderstreept: bewegen is essentieel voor een gezond leven. Elke dag 30 minuten matig intensieve beweging is goed. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, wandelen en elke andere vorm van beweging waarbij je hartslag omhoog gaat. Daag jezelf en je brein uit. Daar wordt het leven leuker van!