Waarom zouden ouderen nog aan krachttraining moeten doen?

Na ongeveer je 70e levensjaar neemt je spiermassa flink af. Soms wel met 25%. Maar wist je dat krachttraining op latere leeftijd dit proces remt en je zelfs nog spiermassa kan opbouwen op latere leeftijd? Het is niet voor niets dat twee keer per week aan krachttraining doen opgenomen is in de Nederlandse Beweegnorm.

Wat zijn de positieve effecten van krachttraining?

  • minder hoge bloeddruk
  • betere stemming
  • verhoogde botdichtheid
  • verhoogde coördinatie, spierkracht en spiermassa; hierdoor ben je beter in staat om langer zelfstandig te blijven in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten.

Hoe vaak moet je aan krachttraining doen?

Twee keer per week training kan al zorgen voor een toename van spiermassa. Daarbij is het van belang dat er binnen een training oefeningen worden uitgevoerd die gericht zijn op kracht, balans, coördinatie en lenigheid. Deze oefeningen verhogen de kans om langere tijd actief de dagelijkse activiteiten te kunnen blijven doen.  

Welke oefeningen kan je het beste doen?

Bij krachttraining moet je denken aan specifieke oefeningen die onder een bepaalde weerstand worden uitgevoerd. Dat kan in een sportschool met gewichten en fitness toestellen. Maar dat kan ook thuis, bijvoorbeeld met een weerstandsband. Met 10 krachtoefeningen voor thuis train je alle spiergroepen.
Ben je ouder dan 50 en wil je aan krachttraining beginnen? Neem dan eerst contact op met een (sport)arts, fysiotherapeut of beweegcoach, zodat je op een veilige manier aan de slag kan gaan.