Zo zorg je voor een goed herstel bij een Mallet Finger

De strekpees in de vinger zorgt ervoor dat je het topje van je vinger kan strekken. Deze strekpees kan afscheuren, bijvoorbeeld als tijdens het sporten een bal op het gestrekte topje van de vinger terechtkomt. Je hebt dan last van een Mallet Finger. Het topje van de vinger hangt naar beneden en kun je niet meer strekken. Het topje van de vinger wordt vaak ook dik. Het kan zijn dat alleen de strekpees afscheurt of dat ook een stukje bot van het eindkootje afscheurt.

Spalk

In de meeste gevallen krijg je een spalk. Dit zorgt ervoor dat het eindgewricht in een overstrekte stand staat en de peesuiteinden weer aan elkaar kunnen groeien. De spalk moet zes tot acht weken blijven zitten zonder dat het topje ook maar één keer buigt. Het is belangrijk dat de spalk op maat gemaakt wordt, zodat de vinger in de juiste positie herstelt. Dit kan een ergotherapeut voor u doen.

Herstel

Naast de spalk is ook goede begeleiding van een fysiotherapeut belangrijk voor het herstel. Een fysiotherapeut begeleidt bij het weer gaan bewegen van de vinger zonder dat de pees beschadigt.

Hand- en Polscentrum Gorinchem

Een goede behandeling en begeleiding bij een Mallet Finger is erop gericht dat de pees goed herstelt en je de vinger weer kan strekken. Hiervoor werken revalidatieartsen en hand- en polstherapeuten van het Hand- en Polscentrum Gorinchem nauw samen met specialisten van het Beatrixziekenhuis.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met collega Martine Bergen, ergotherapeut bij het Hand- en Polscentrum van Rivas.