Je geheugen kun je trainen & 5 andere feiten

Geheugenverlies gaat vaak samen met ouder worden. Gelukkig kun je jouw geheugen verbeteren door het te trainen én door groene thee te drinken. Hierbij zes leuke en interessante feiten over het geheugen.

1. Stress is slecht voor je geheugen

Als je stress ervaart, maakt je lichaam cortisol aan. Cortisol is het stresshormoon dat helpt om snel te reageren. Maar cortisol zorgt er ook voor dat het denkvermogen vermindert. Als er veel cortisol vrij komt wordt de hippocampus (het deel van de hersenen waar informatie wordt opgeslagen in het geheugen) kleiner.

2. Geuren roepen de meest intense en emotionele herinneringen op

In de hersenen ligt het geurcentrum dicht bij het emotiecentrum. Daardoor is er een sterkere connectie tussen geur en emotie dan tussen andere zintuigen en emotie.

3. Namen onthouden? Maak beeldende associaties!

Ben jij slecht in het onthouden van namen? Je geheugen werkt met associaties. Dus als je beter namen wilt onthouden, creëer dan associaties voor jezelf. Ook onthoud je het makkelijkst nieuwe informatie door middel van beelden.

4. Je geheugen kun je trainen

Je kunt je geheugen verbeteren door het actief te trainen. Bijvoorbeeld door het leren van een nieuwe taal of het spelen van spellen waarbij je moet nadenken. Dit is vooral belangrijk wanneer je ouder wordt. Daag je brein uit!

5. Je werkgeheugen raakt snel vol

Het werkgeheugen slaat tijdelijk informatie op in de hersenen. Pas als deze informatie wordt verwerkt, krijgt het een plaats in het langetermijngeheugen.

6. Groene thee beschermt tegen geheugenverlies

In groene thee zit het stofje EGCG. Dit stofje remt de achteruitgang van het geheugen.