Tegenwoordig zeggen mensen al snel dat ze allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Vaak is er geen sprake van een allergie, maar van een overgevoeligheidsreactie. Rivas-diëtist Sandra Nagtegaal is gespecialiseerd in allergieën. Zij legt het verschil uit tussen voedselallergie, kruisreactie en intolerantie of overgevoeligheid.
Wat is een voedselallergie?
Een aandoening waarbij het lichaam een of meerdere soorten voedsel niet kan verdragen. Daar kun je allerlei vervelende reacties van krijgen zoals overgeven, diarree, eczeem, hoofdpijn en ademhalingsproblemen. Producten die vaak zorgen voor een allergische reactie zijn pinda’s/noten, kippenei, koemelk en soja. Een allergie kan je ontwikkelen naarmate je ouder wordt. Het kan dus zomaar zijn dat je ineens allergisch wordt voor een product waar je voorheen nooit klachten van had.
Wat is een kruisreactie?
Mensen die allergisch zijn kunnen soms ook allergische klachten krijgen door producten met bijna dezelfde chemische structuur. Dit noem je een kruisreactie. Dit zien we veel bij mensen met hooikoorts. Mensen die allergisch zijn voor berkenpollen zijn dan soms ook allergisch voor appels, kersen, aardappelen en verschillende soorten noten.
Wat is intolerantie of overgevoeligheid?
Een intolerantie of overgevoeligheid is dat je een bepaalde hoeveelheid van een voedingsmiddel wel kunt verdragen. Wanneer deze hoeveelheid te groot wordt kan dit zorgen voor klachten. We zien veel mensen die overgevoelig zijn voor lactose, tarwe of hulpstoffen. De klachten die ontstaan en de ernst hiervan hangt af van het product en verschilt per persoon. Ook de hoeveelheid voedingsmiddel die verdragen wordt, verschilt per persoon. Net zoals een allergie kan een intolerantie ook ontstaan naarmate je ouder wordt.
Wanneer is het goed om een diëtist te raadplegen?
Als er sprake is van een allergie of intolerantie is het zeker aan te raden om bij een diëtist langs te gaan, die gespecialiseerd is in allergieën. Die kijkt naar het grotere geheel en niet alleen naar het ene product waar iemand klachten door krijgt. De diëtist kan uitleggen waar verbanden liggen tussen de klachten en verschillende producten. Als je een product moet laten staan kan de diëtist hier alternatieven voor geven, zodat je toch een volwaardig voedingspatroon hebt. Dit is belangrijk om je lichaam beter te wapenen tegen de allergie of intolerantie.