Bevordert suiker de groei van een kankertumor?

Als je de diagnose ‘kanker’ krijgt, wil je er alles aan doen om de medische molen zo snel mogelijk weer uit te kunnen en er niet meer in te hoeven. Veel mensen vermijden dan suiker om de groei van een kankertumor af te remmen. Maar is dit wel terecht?
Overgewicht is een risicofactor voor het krijgen van kanker. Daarnaast verhoogt overgewicht het risico op terugkeer van kanker en kan het ook het verloop van de ziekte verslechteren. Overgewicht kan onder andere veroorzaakt worden door een (te) hoge inname van suiker. Suiker is dus niet bepaald een goed preventiemiddel tegen kanker.
Een tumor gebruikt verschillende voedingsstoffen, net als andere lichaamsweefsels. Het is echter niet bewezen dat suiker de groei van een reeds aanwezige tumor bevordert. 
Het is het wél verstandig om het gebruik van suiker en suikerrijke producten te beperken als u overgewicht heeft of te makkelijk aankomt in gewicht.

Wanneer kan het gebruik van suiker zelfs nuttig zijn?

Soms kan bij een slechte voedingstoestand of teveel gewichtsverlies een chemotherapie niet doorgaan of moet er voor een lagere dosering medicatie gekozen worden. Het gebruik van suiker kan dan nuttig zijn om (verder) gewichtsverlies te voorkomen.