Thee is geweldig en dit is waarom je het vaker zou moeten drinken

Een nieuwkomer binnen de ‘Richtlijnen goede voeding’ is thee. Nu staat thee al jaren op het lijstje bij de verantwoorde dranken, maar sinds 2015 staat thee expliciet genoemd.

Thee of infusie

Thee is een warme drank getrokken van het blad van de theeplant. Thee bestaat voor het grootste deel uit water. Bij het trekken van thee komen vooral geur- en smaakstoffen vrij. Thee kan ook opwekkend zijn. Dat komt door theïne, een op cafeïne lijkende stof. Maar hoe zit het dan met alle andere dranken die wij ook thee noemen? Denk bijvoorbeeld aan rooibos-, brandnetel-, zoethout- of kruidenthee. Dat noemt men een infusie. Thee komt oorspronkelijk uit China, hier vanuit heeft het zich over de wereld verspreid.

De gezonde werking van thee

Uit verschillende onderzoeken van groene en zwarte thee, blijkt dat deze in staat zijn invloed op de bloeddruk uit te oefenen. Het gebruik van vijf koppen zwarte thee of drie koppen groene thee kan de bloeddruk een beetje verlagen. Daarnaast kan mogelijk bij het gebruik van de drie koppen groene thee ook het LDL cholesterol verlaagd worden. Voor bovenstaande effecten is de bewijslast sterk. De invloed van zwarte thee op het cholesterol is veel minder bewezen.

Welke thee moet ik dan gebruiken?

Het belangrijkste is dat de thee die wordt gekozen in basis uit groene of zwarte thee bestaat. Thee mag best gearomatiseerd zijn met een smaakje. De gezette thee mag ook gezoet zijn. Dat heeft geen invloed op het gezondheidseffect. Maar… gebruik suiker en honing met mate.
En bovenal… geniet van het kopje thee!
Bron: Thee Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015

Diëtist
Sandra Nagtegaal is als diëtist werkzaam bij Rivas Zorggroep. Ze begeleidt mensen die een gezonde leefstijl nastreven. Daarvoor werkt ze veel samen met fysiotherapeuten en psychologen.
Lees meer over deze auteur