De zin en onzin van een gezondheidsclaim

Op sommige verpakkingen vind je gezondheidsclaims en voedingsclaims. Deze claims zeggen dat een voedingsmiddel voordelig is voor je gezondheid of dat een product gezonde eigenschappen heeft, zoals ‘light’ of ‘vezelrijk’. Maar klopt dat wel?

Regelgeving

Fabrikanten mogen dit soort claims niet zomaar verzinnen en op hun product zetten. Er is strenge regelgeving over. Claims moeten op de Europese lijst van goedgekeurde claims staan. Wil een fabrikant een gezondheidsclaim vermelden, dan moet hij eerst de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA laten zien hoe deze claim wetenschappelijk is onderbouwd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt in de gaten of deze regels worden nageleefd.

Gezonder

Ook al mogen er geen onzinbeweringen op verpakkingen staan, toch zullen er altijd producten zijn met onduidelijke informatie op het etiket. Blijf daarom alert bij claims. Levensmiddelen met claims zijn namelijk niet per definitie het meest gezond. Op basisvoedingsmiddelen zoals groente, fruit, brood, rijst en vis staan vaak helemaal geen claims, terwijl ze toch heel goed voor je zijn. Vaak veel beter dan de producten mét claims.
Voor meer achtergrondinformatie kun je terecht op www.voedingscentrum.nl