Hoe donkerder het brood, hoe gezonder toch?

Het antwoord hierop is: ‘NEE’.
Dat donkere meergranenbrood kan dan wel lekker zijn en vol zitten met heerlijke noten en zaden, maar dat maakt het nog niet meteen het gezondste brood. Fabrikanten bakken ook wit brood, wat ze vervolgens een mooi bruin kleurtje geven met gebrande mout. En ook meergranenbrood wordt soms extra gekleurd. Je snapt wel dat dit geen extra voordelen geeft aan de voedingswaarde van het brood.

Check wat het hoofdingrediënt is

Laat je dus niet misleiden door de donkere kleur, maar check wat het hoofdingrediënt is. Dit kan je lezen op het etiket of vragen aan de bakker. Is het bloem, meel of volkorenmeel? Bloem (gebruikt voor witbrood) is alleen het gemalen binnenste van de graankorrel. Meel (voor bruinbrood) is een combinatie van bloem en volkorenmeel. En volkorenmeel (voor volkorenbrood dus) bevat juist alles van de korrel en heeft daardoor de meeste voedingsstoffen. Dus: hoe gezond een meergranenbrood is hangt af van de basis.

Wat is het gezondste brood?

Wil je echt kiezen voor het gezondste brood? Kies dan voor volkorenbrood, gemaakt van volkorenmeel. Hier zitten de beste voedingsstoffen in waardoor je langer verzadigd bent en veel vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Alternatief broodbeleg

Ben jij helemaal klaar met je saaie boterham met kaas, kipfilet of appelstroop? De Rivas diëtisten geven tips om je brood eens anders te beleggen dan je gewend bent.

Avocado met feta kaas, zuivelspread en walnoten (door Naomi de Jong)

  1. Snij de avocado doormidden en haal de buitenkant eraf. Snij de avocado in blokjes en voeg zout en peper toe.
  2. Smeer zuivelspread op de boterham en beleg hem daarna met avocado.
  3. Hak de walnoten in kleine stukjes en strooi deze over de boterham.
  4. Verkruimel de feta en leg deze ook op de boterham.


Hummus met gegrilde paprika (door Alisia van Weert)

  1. Laat de gegrilde paprika (uit pot) uitlekken en snij deze in reepjes.
  2. Besmeer de boterham royaal met hummus.
  3. Beleg de boterham met reepjes gegrilde paprika en strooi hier nog wat chilipoeder, zout en peper op.