3 tips om minder zout te eten (en 2 handige tools)

Nederlanders eten gemiddeld 9 gram zout per dag, terwijl de Gezondheidsraad een grens stelt van 6 gram zout per dag. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten en botontkalking. Het is dus belangrijk om minder zout te eten, maar hoe pak je dat aan? En is het eten dan nog wel smakelijk?

Minder zout eten, hoe doe je dat?

Geen zout meer toevoegen aan de maaltijd is waarschijnlijk het eerste wat bij je opkomt. Dat is inderdaad een goed begin. Maar dit is meestal maar 20 procent van je totale zoutgebruik. De overige 80 procent zit verwerkt in alledaagse producten zoals brood, kaas of vleeswaren. Maar zout zit in meer producten dan je denkt; groenten uit blik of glas, soep, bouillon, zakjes voor het maken van sauzen, pakjes om de warme maaltijd mee te bereiden etcetera. In de meeste gevallen voegt de fabrikant zout toe om de houdbaarheid te verbeteren.

Is het eten minder smakelijk zonder zout?

Het is echt een kwestie van gewenning. Na twee of drie weken ben je al gewend aan de smaak van minder zoute producten. Na ongeveer 6 weken proef je niet meer dat er minder zout in je eten zit. Je smaak wordt zelfs rijker: je proeft meer andere smaken.

3 Tips om minder zout te eten

Tip 1: Zelf koken met verse en onbewerkte producten. Als je zelf je sauzen, dressings of soep maakt, dan bepaal jij hoeveel zout je toevoegt.
Tip 2: Wees matig met zeer zoute producten zoals kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, bewerkt vlees, soepen, sauzen en hartige snacks.
Tip 3: Breng de maaltijd op smaak met (verse) kruiden en specerijen in plaats van zout.

Weet je hoeveel zout je nu binnenkrijgt?

Wanneer je weet wat je eet, krijg je meer inzicht in je zoutgebruik. Het Voedingscentrum heeft de gratis Eetmeter ontwikkeld. Daarmee zie je onder andere hoeveel zout je uit je eten binnenkrijgt en vul je in wat je zelf toevoegt. Ook de Zoutmeter van de Nierstichting is een handige tool om te laten zien hoeveel zout je eet.