Mindful eten? Hoe doe je dat?

Wil je minder eten, beter verzadigd zijn en meer genieten van je eten? Dat kan door middel van mindful eten. Monique Wichers, diëtist, geeft aan hoe je jezelf daar met een paar tips in kunt trainen:

1. Vermijd afleiding tijdens het eten

Wil je gaan eten, ga er dan even voor zitten. Liefst aan een tafel, en zonder zaken als een beeldscherm, een mobiel, een krant, of een druk gesprek. Zo blijf je beter met je aandacht bij de eetervaring.

2. Neem kleine porties en kleine hapjes

Als je een kleine portie neemt, vormt dat een natuurlijke rem op de hoeveelheid die je eet. Je moet moeite doen om door te eten. Kleine hapjes zorgen voor meer smaakprikkels, wat helpt om minder te eten.

3. Eet langzaam, kauw uitvoerig

Als je langzaam eet geef je je spijsvertering beter de kans om zijn werk te doen. Ook voel je beter wanneer het genoeg is. Vaak kauwen helpt hierbij.

4. Gebruik je zintuigen

Kijk, ruik en proef bewust. Je zintuigen helpen je om te genieten van je maaltijd en er met aandacht bij te blijven. En nemen je zintuiglijke sensaties af? Dan ben je misschien verzadigd.

5. Pauzeer regelmatig tijdens je maaltijd

Neem kleine pauzes tussendoor. Bijvoorbeeld door je bestek even neer te leggen. Zo kun je steeds bewust beslissen of je nog meer wilt of niet. Vaak leidt dat tot minder eten.

Mindful eten werkt

Eten volgens deze richtlijnen kan leiden tot heel positieve gevolgen voor je eetpatroon, zoals: minder eten, beter verzadigd zijn, meer signalen van het lichaam opmerken, en meer genieten
Belangrijk: beschouw deze richtlijnen als een houvast, ze zijn er om je te helpen op een mindful manier te eten. Echter: laat ze geen keurslijf worden. Elke dag is anders en er kunnen altijd omstandigheden zijn waarin je minder aandacht voor je maaltijd hebt. Wees altijd mild voor jezelf en waardeer elke kleine stap die je zet om te eten met aandacht.
Bron: www.mindfuleten.nl