Snelcursus etiketten lezen

Alle verpakte eet- en drinkwaren bevatten een etiket. Maar wat staat er nou eigenlijk? En waar moet je op letten? Er gaan veel indianenverhalen rond op het internet, maar met deze korte snelcursus probeer ik die de wereld uit te helpen.

Waaruit bestaat een product?

Fabrikanten zijn verplicht te vermelden waaruit hun product bestaat en wat er aan toegevoegd is. Alle voedingsmiddelen die op de Nederlandse markt komen zijn veilig voor consumptie.
Onder het kopje “ingrediënten” op het etiket vind je de voedingsstoffen die in dat product zitten. Deze staan in afnemende hoeveelheid vermeld. Heb je bijvoorbeeld een potje halva-jam in handen, dan zal water het eerst genoemd staan. Daarna volgen de andere voedingsstoffen in afnemende volgorde.

Waar moet je op letten?

Op de verpakking staat vaak de voedingswaarde in een overzicht vermeld. Deze geeft aan hoeveel energie en voedingsstoffen er in het product zitten. Het is altijd aangegeven per 100 gram of 100 milliliter. Eerst wordt vermeld hoeveel calorieën het product bevat, daarna de hoeveelheden vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. Fabrikanten mogen ervoor kiezen om de hoeveelheden ook te vermelden per portie, bijvoorbeeld voor een glas, of een koekje.

Producten vergelijken

Wil je producten vergelijken? Door twee gelijksoortige producten naast elkaar te leggen en de etiketten te lezen, kies je eenvoudig voor de meest gezonde optie. Vergelijk ze dan per 100 gram en niet per portie, want een portie is niet altijd hetzelfde. Vergelijk je chips en light-chips bijvoorbeeld met elkaar, dan zie je op de verpakking staan dat de hoeveelheid vet in de gewone chips hoger uitvalt dan bij de light chips. Daarentegen is het percentage koolhydraten van de light chips weer hoger dan in de gewone chips. Het is maar net watje belangrijk vindt om rekening mee te houden bij de uiteindelijke keuze.

Alle E-nummers vermijden?

E-nummers zijn niet per definitie ‘slecht” te noemen. Ook vitamine C, oftewel ascorbinezuur, is als E300 of E301 op de verpakking te vinden. Ascorbinezuur wordt vaak als conserveermiddel of voedingszuur gebruikt.

Zijn producten die gezoet zijn met Stevia per definitie beter dan zoetstoffen?

Hier zit een klein addertje onder het gras. Bij producten die gezoet zijn met Stevia (natuurlijke zoetstof) zie je vaak op het etiket nog één of meerdere zoetstoffen vermeld staan. Stevia heeft namelijk van nature een bittere nasmaak.