Verbeter de werking van je parkinsonmedicatie door te letten op de inname van eiwitten

Bij de ziekte van Parkinson wordt er vaak het geneesmiddel levodopa of een levodopa-bevattend medicijn voorgeschreven. De werking van levodopa is meestal te verbeteren door een optimale eiwitverdeling over de dag.
Eiwitten zitten voornamelijk in melk, melkproducten (zoals kwark), kaas, vis, vlees, vleeswaren, eieren, noten. Maar in mindere mate ook in brood, aardappelen en groente. Omdat eiwitten dus in bijna al ons eten en drinken voorkomen, is het lastig om zelf een goede eiwitverdeling over de dag te maken. Probeer daarom op het volgende te letten.

Waar moet je op letten?

Neem alle eiwitten een uur voor het innemen van de levodopa of een half uur erna. In dit geval zal de parkinsonmedicatie zo goed mogelijk zijn werk kunnen doen. Indien het zo is dat er heel vaak over de dag levodopa genomen moet worden, dan is het van belang om de eiwitten goed te verdelen en er voor te zorgen dat je niet in één keer heel veel eiwitten binnen krijgt.

Neem extra eiwitten voor het slapen

Het gevolg kan nu zijn dat de inname van de eiwitten heel laag wordt. Neem dan met name voor het slapen gaan extra eiwitten. Het risico is wel dat de medicatie minder goed werkt en er dus meer klachten optreden. Maar in bed zul je hier minder last van hebben. En zo krijg je toch nog een zo gezond mogelijk voeding binnen.