"Ik ben 75 jaar en ik kom veel buiten. Dan heb ik toch geen extra Vitamine D nodig?"

Dit klopt niet. Het voornaamste deel van de benodigde vitamine D wordt onder invloed van de zon zelfstandig aangemaakt door onze huid. We kunnen dus zeggen dat de zon de grootste leverancier is van vitamine D. Veel buiten zijn is dus zeker goed!

Waarom heb ik dan toch extra Vitamine D nodig?

Bij het ouder worden verandert je huid. Je huid wordt dunner waardoor vitamine D minder goed kan worden opgenomen. Vitamine D is belangrijk voor de energiehuishouding en het behoud van stevige botten en tanden. Maar het is ook nodig om calcium en fosfor uit je voeding in het lichaam op te nemen.

Zit Vitamine D niet in voeding?

In tegenstelling tot bij andere vitamines bevat voeding relatief weinig vitamine D. De meeste vitamine D zit vooral in dierlijke producten zoals: vlees(waren), (vette) vis, eieren en in kleine hoeveelheden in roomboter. Vaak wordt door fabrikanten vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Om aan de aanbevolen hoeveelheden vitamine D te voldoen is extra inname nodig.

Wie hebben extra Vitamine D nodig en hoeveel?

Vrouwen
4 t/m 49 jaar met een donkere (getinte) huidskleur:   10mcg extra per dag
4 t/m 49 jaar die niet veel in de zon komen of de huid bedekken:   10mcg extra per dag
50 t/m 69 jaar:   10mcg extra per dag
70 jaar en ouder:   20mcg extra per dag

Mannen
4 t/m 69 jaar met een donkere (getinte) huidskleur:   10mcg extra per dag
4 t/m 69 jaar die niet veel in de zon komen of de huid bedekken:   10mcg extra per dag
70 jaar en ouder:   20mcg extra per dag

Kinderen en zwangere vrouwen

Kinderen van 0 t/m 3 jaar:   10mcg extra per dag
Zwangere vrouwen:   10mcg extra per dag​

Waar kan ik Vitamine D supplementen kopen?

Vitamine D kan je bij de apotheek kopen, maar tegenwoordig verkopen de meeste natuurwinkels en drogisten ook vitaminesupplementen.  

Er zijn allerlei soorten Vitamine D. Wat is het verschil?

Vitamine D, D2 en D3 hebben allemaal dezelfde functie. D2 wordt minder goed opgenomen in je lichaam. Kies dus bij voorkeur voor vitamine D of D3.

De hoeveelheid per tabletje, capsule of druppel kan verschillen, dus let er wel op dat die hoeveelheid voldoende voor je is. Als je twijfelt over het supplement is het handig om advies te vragen aan een bevoegde werknemer.

Ik gebruik multivitaminen. Daar zit alles in toch?

In een multivitaminepreparaat zit al een hoeveelheid vitamine D. Je hoeft dan alleen het verschil in de voor jou aanbevolen hoeveelheid extra te nemen.