Dadels zijn niet alleen erg lekker, maar bevatten veel eigenschappen die binnen een gezond voedingspatroon passen. Ze zijn voedzaam, verantwoord en een goed alternatief voor koek en snoep. Of je nu oud of jong bent, dadels passen in elk eetpatroon en bij elke gelegenheid. Maar wat maakt deze lekkere vrucht zo gezond?
Geschiedenis van de dadel
Dadels groeien, zoals de naam al verraad, aan de dadelpalm en zijn oorsprong ligt in het Midden-Oosten en Egypte. Meer dan 5000 jaar geleden werd de vrucht al gegeten en verwerkt tot dadelstroop. Tevens werden er medicijnen van gemaakt en was deze vrucht een belangrijk symbool voor vruchtbaarheid en welvaart. Er zijn wel meer dan 400 (!) soorten van deze steenvrucht, de populairste is de grote, zoete en boterzachte ‘medjoul dadel’. Deze soort is ook in Nederland te koop.
In de zuidelijke landen is de dadel al langere tijd onderdeel van het voedingspatroon. In het noorden en ook in Nederland, zijn we nog niet zo bekend met deze vrucht. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen op zoek naar natuurlijke en gezonde alternatieven voor bewerkte producten met geraffineerde suikers en dadels of producten hiervan zijn hier ideaal voor.
Eigenschappen van dadels
Dadels zijn een bron van vezels, per 100 gram bevatten dadels meer vezels dan volkoren brood of zilvervliesrijst. Dat wil zeggen, één volkoren boterham bevat 2,1 gram vezels en twee dadels van ongeveer 20 gram bevatten 3,2 gram vezels. Er wordt door de Gezondheidsraad geadviseerd om 30 tot 40 gram vezels per dag binnen te krijgen en dan het liefst uit verschillende voedingsmiddelen die van nature vezels bevatten. Daar worden groente, fruit, aardappelen, granen, noten etc. mee bedoeld.
Ook zijn dadels een goede bron van vele vitamines en mineralen. Eén portie van 100 gram dadels bevat 2 gram ijzer, wat 22% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Daarnaast bevatten dadels antioxidanten en zijn vet-, natrium- en cholesterolarm.
Gemiddeld bevat één dadel zo’n 60 calorieën, wat ongeveer gelijk is aan een kaakje of een speculaasje. De koolhydraten in de dadel zijn de natuurlijke suikers glucose en fructose, deze worden snel door het lichaam opgenomen en leveren daardoor snel energie.
Gezondheidsvoordelen
Door de bovengenoemde eigenschappen van dadels kan het toevoegen en/of vervangen van dadels in je voedingspatroon meerdere gezondheidsvoordelen opleveren. Door bijvoorbeeld de hoge concentratie ijzer kunnen je bloedcellen zuurstof beter opnemen en kan dus bloedarmoede voorkomen. Dankzij de calcium is de kans op osteoporose (botontkalking) kleiner en door de grote hoeveelheid vezels kunnen dadels constipatie voorkomen. Let op! Bij gebruik van veel vezels is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen.
Daarnaast kan het eten van dadels helpen bij een te hoog cholesterol, hoge bloeddruk en zou het een rol kunnen spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en vormen van kanker.
Dit betekent echter niet dat je absoluut geen kans op bovenstaande aandoeningen meer hebt wanneer je elke dag dadels eet. Het blijft heel belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon aan te houden en dadels kunnen hier zeker een onderdeel van uitmaken, maar het is niet de bedoeling dat elke dag of elke maaltijd dadels bevat.
Hoe eet je dadels
Je kunt dadels zo als tussendoortje eten, ze zijn namelijk een goed alternatief voor de bewerkte suiker- en vetrijke tussendoortjes. Maar je kunt ze ook op vele manieren verwerken in bij-, hoofd- en nagerechten, ze worden dan vaak gebruikt als suikervervanger. Wees wel, net als met andere soorten (gedroogd) fruit, matig met het consumeren van dadels. De aanbeveling is twee, maximaal drie, porties fruit per dag. Eén portie betekent 100 gram en in geval van (gedroogde) dadels zullen dat ongeveer 5 stuks zijn. Blijf echter wel variëren met de uitgebreide keuze aan soorten fruit.
Recept dadelkoekjes met noten
Deze verantwoorde koekjes zijn ook nog eens suiker-, gluten- en lactosevrij!
Bereidingstijd +- 20 minuten
Ingrediënten voor 20 koekjes
- 250 gram dadels, ontpit
- 200 gram ongezouten notenmix van bijvoorbeeld walnoten, amandelen en pecannoten
- Rasp van 1 citroen of sinaasappel
- 2 eetlepels honing of maple syrup (optioneel voor de zoetheid)
- ½ eetlepel kaneel (optioneel)
- Sesamzaadjes / gemalen kokos / cacaopoeder om de koekjes in rollen
Bereiding
- Hak de dadels fijn met een mes of doe ze kort in de keukenmachine.
- Rooster de noten een paar minuten in een droge, hete pan tot je een ‘nootachtige’ geur ruikt of ze licht(!)bruin worden. Je kunt de noten in kleinere stukjes snijden, maar hele noten zijn ook prima.
- Voeg de afgekoelde noten, de rasp en de andere optionele ingrediënten aan de dadels toe.
- Meng alles goed met de handen tot er een plakkerig mengsel ontstaat. Gebruik hiervoor eventueel plastic handschoenen.
- Maak lange “rollen” van het mengsel met behulp van keukenpapier.
- Rol dit door de kokos / sesam / cacao en verpak in plastic. Laat dit in de diepvries stijven voor een aantal uur.
- Laat de rollen even ontdooien voor je ze in plakjes van ongeveer 1 cm snijdt. Gebruik hiervoor een goed scherp mes.
Deze heerlijke koekjes zijn tot twee weken houdbaar in de koelkast, als ze tenminste niet binnen een dag op zijn!
[bron]