Waarom is eiwitrijke voeding zo belangrijk?

Eiwitrijke voeding

Eiwitten in onze voeding leveren de bouwstoffen voor onze spieren. Bij ongewenst gewichtsverlies raken we ook spiermassa kwijt. Juist bij ziekte en herstel heb je extra eiwit nodig voor het behoud en de groei van spiermassa. Een diëtist kan adviseren hoeveel extra eiwit je nodig hebt.

Ouderen hebben meer eiwitten nodig

Sandra Nagtegaal, diëtist bij Rivas: ‘Ouderen hebben meer eiwitten nodig om hun spiermassa zo lang mogelijk te behouden. Dit komt omdat de afbraak van de eigen spiermassa sneller gaat en voor de opbouw meer energie nodig is. Een volwassene heeft 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Ouderen van boven de 70 hebben meer eiwitten nodig: 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht. Die eiwitten kan je zowel uit plantaardige als dierlijke producten halen. Plantaardige eiwitten zitten in noten, zaden, peulvruchten en granen. Dierlijke eiwitten krijg je binnen door het eten van vis, vlees, gevogelte, eieren en zuivel’.

Eiwitten en krachttraining, een ideale combinatie!

Het eten van meer eiwitten in combinatie met krachttraining blijkt een gunstig effect te hebben op het behoud van spiermassa en spierkracht. Wil je thuis starten met krachttraining? Dat kan bijvoorbeeld met een weerstandsband. Met 10 krachtoefeningen voor thuis train je alle spiergroepen.

Recept voor een eiwitrijke smoothie

Benodigdheden:
100 gram magere kwark
1 eetlepel pindakaas
Halve banaan
Halfvolle melk (hoeveelheid naar wens)

Bereidingswijze:
1. Meng de kwark, banaan en pindakaas met een staafmixer of blender tot een glad geheel.
2. Voeg de melk toe en blend alles nog een keer. Voeg net zoveel melk toe tot je de gewenste dikte hebt.

Diëtist
Sandra Nagtegaal is als diëtist werkzaam bij Rivas Zorggroep. Ze begeleidt mensen die een gezonde leefstijl nastreven. Daarvoor werkt ze veel samen met fysiotherapeuten en psychologen.
Lees meer over deze auteur