Wees winterproof met extra vitamine D

Met de wintermaanden in aantocht ontstaat een tekort aan vitamine D. De meest krachtige bron van vitamine D is namelijk zonlicht. En daar zien we deze donkere dagen veel te weinig van. Verbeter dit najaar je weerstand door voor voldoende vitamine D te zorgen.

Vitamine D: voor sterke botten

Met vitamine D neemt het lichaam calcium op uit voeding. Het is nodig voor het behoud van sterke en gezonde botten en spieren. De huid maakt vitamine D aan als het in aanraking komt met de zon. In Nederland is de zon alleen in de lente en zomer sterk genoeg voor het lichaam om voldoende vitamine D aan te maken. In de winter ontstaat daarom een tekort.

Vitamine D tekort

Zwangere vrouwen en mensen met een donkere huidskleur hebben bovendien extra vitamine D nodig. Zij maken namelijk nog minder vitamine D aan. Ook leeftijd speelt een rol: ook kinderen onder de 4 jaar, vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar hebben een verhoogde behoefte. Hetzelfde geldt voor mensen met overgewicht en bij het gebruik van bepaalde medicijnen.

Vette vis en supplementen

Je kunt een vitamine D tekort voor een deel aanvullen met voeding. Vitamine D zit vooral in vette vis en in mindere mate ook in vlees en eieren. Zet deze week dus eens een ovenschotel met zalm op het menu. Of een couscoussalade met makreel of sardientjes. Daarnaast is het belangrijk om een supplement te nemen. Er zijn verschillende soorten en merken supplementen te vinden. Een diëtist kan je wegwijs maken.