Goede voornemens, zo houd je ze vol

De feestdagen zijn weer achter de rug en iedereen begint vol goede moed aan de goede voornemens. Ze zijn makkelijk gemaakt, maar volhouden is een ander verhaal. In dit artikel helpen we je op weg met enkele handvaten om van het nieuwe jaar een topjaar te maken.

Bewust van onbewust gedrag

Gezond eten en regelmatig bewegen hebben veel te maken met wilskracht en discipline maar meer nog met de juiste aanpak. Ons gedrag is grotendeels onbewust en daarbij kunnen we last hebben van ingesleten gewoonten. Bewust worden van ons gedrag is nodig om met onbewust gedrag te kunnen stoppen. Dan pas kunnen we onze leefstijl veranderen. Het motiveert ons als we de positieve effecten van gezond eten en lekker bewegen aan den lijve ondervinden. Even ‘hop’ de knop om zetten, is te simpel gedacht. Ons gedrag veranderen kost in het begin veel energie, maar wie volhoudt zal merken dat het steeds gemakkelijker wordt. Met deze stappen ben je verzekerd van de juiste aanpak:
Motivatie
Waarom wil je iets veranderen en welk doel heb je ermee? Dergelijk vragen helpen je motivatie en doelen concreet te maken. Het helpt om ze ook op te schrijven en zichtbaar op een opvallende plek op te hangen.
Herinnering
Breng jezelf in herinnering dat je een doel hebt en dat het realistisch is. Houd vol bij twijfels of als het een keertje misgaat met die reep chocolade.
Verleiding
Wees bewust van jouw valkuilen, bedenk hoe je ermee om gaat en probeer deze zo veel mogelijk te omzeilen.
Gewoontes
Doe geen drastische ommezwaai, maar houd je doelen klein, bereikbaar en dichtbij jezelf. Dat levert succeservaringen op en helpt om onbewust gedrag te beperken.
Steun
Neem de mensen in je omgeving mee in je motivatie en doelen. Vraag ze om steun en begrip of om gewoon mee te doen. Dat helpt je verder op pittige momenten.
Positief blijven
Wees niet te kritisch op jezelf en wees trots als je gemotiveerd blijft en het behalen van jouw doelen steeds dichterbij komt.