Deze paddenstoelen zijn giftig

In Nederland komen 30 giftige soorten paddenstoelen voor, waaronder 7 dodelijke varianten. We zetten ze voor je op een rij.

1. Groene knolamaniet
Met stip op één staat de groene knolamaniet. Deze paddenstoel veroorzaakt 90 procent van alle sterfgevallen: het eten van één exemplaar kan al leiden tot een fatale vergiftiging. In het Engels wordt hij ‘death cap’ (hoed des doods) genoemd. Een vergissing ligt op de loer: deze dodelijk giftige paddenstoel lijkt namelijk op de champignon. Maar pas op: zie je ook maar iets van een groene glans op de hoed, dan kan het de groene knolzwam zijn. Afblijven dus.

2. Voorjaarsknolzwam

De dodelijk giftige voorjaarsknolzwam kun je ook beter laten staan. Deze hoofdzakelijk witte paddenstoel met een gelig midden komt voor in naaldbossen op kalkrijke grond. De hoed kan 8 centimeter groot worden, de steel is wit en bijna geheel glad. Let goed op: verwisseling met de witte boschampignon kan snel gebeuren.

3. Panteramaniet

Herkenbaar aan zijn geelbruin tot donkerbruin hoed met kleine witte vlokjes van 5 tot 10 centimeter is ook de panteramaniet een paddenstoel die je zeker niet moet eten. Er bestaat namelijk geen tegengif. Meestal herstelt de patiënt binnen een dag, maar soms overlijden patiënten als gevolg van stuiptrekkingen. Komt vaak voor op zanderige grond.

4. Voorjaarskluifzwam

Een paddenstoel die je misschien niet zo snel in je mond zal steken. Want de voorjaarskluifjeszwam ziet er met zijn hersenachtige hoed niet heel smakelijk uit en dat is maar goed ook: 10 procent van de vergiftingen loopt fataal af vanwege leverfalen. Niet te verwarren met het wel eetbare (mits gebakken) morieltje, ook een sponsachtige zakjeszwam.

5. Bundelmosklokje

Lijkt klein en onbetekenend, maar het bundelmosklokje is gewoon een zeer giftige paddenstoel. Net als bij de groene knolzwam kunnen kleine hoeveelheden al tot een ernstige vergiftiging leiden. Groeit vooral op takken en stammen, bij voorkeur op sterk verrot hout, meestal van loofbomen. Kan verward worden met het eetbare stobbenzwammetje en de gewone zwavelkop.

6. Giftige satijnzwam

Flink giftig en potentieel dodelijk. De giftige satijnzwam is grijs met allerlei tinten van geel, bruin en rood en heeft een vlezige hoed van 6 tot wel 20 centimeter groot. Deze soort komt voor van mei tot november in loofbossen en je ziet ‘m vaak in kleine groepen. Niet opeten dus.

7. Parasolzwam

Tot slot deze merkwaardige zwam. Komt in vele soorten en mate voor maar in sommige gevallen dodelijk. Vuistregel: elke parasolzwam kleiner dan 10 cm moet als giftig of verdacht beschouwd worden. Je herkent ‘m aan zijn schilferige hoed en witte kleur.

Bron: IVN