Een dagje kastelen bezoeken

Verspreid door het hele land vindt u ongeveer 600 kastelen. Veel van deze sprookjesachtige kastelen dateren al uit de Middeleeuwen. Ze zijn het waard om eens te bezoeken. Ook leuk als uitje met uw kind of kleinkind, dat zich hier even een prins(es) of ridder waant. Hier leest u welke kastelen of forten zich bij u in de regio bevinden.

Slot Loevestein

Een mooie weg langs de Maas voert u naar het prachtige Loevestein. Verken deze oude vesting, die met haar kasteel, aarden wallen, bastions en soldatenhuisjes nog bijna dezelfde is als in de achttiende eeuw. Van verdedigingsbolwerk werd Slot Loevestein staatsgevangenis en van onderdeel van de Hollandse Waterlinie een eilandje in ‘nieuwe natuur’. Mis geen enkel spannend verhaal uit de geschiedenis van Loevestein en ga op avontuur in het slot.

Kasteel Vorden

In Kasteel Vorden waant u zich in een andere wereld. Dwaal door mooie ruimtes, geniet van een drankje op het heerlijke terras in de naastgelegen boerderij of ontdek de groene omgeving tijdens een wandeling of fietstocht. Op openingsdagen kan het kasteel vrij bezichtigd worden. Er zijn ook verschillende rondleidingen en arrangementen mogelijk. Wandel bijvoorbeeld met een gids door de historie van Kasteel Vorden of combineer een bezoekje met een koninklijke theeproeverij.

Kasteel Ammersoyen

Ga op bezoek bij kasteel Ammersoyen en ontdek één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen. Ammersoyen ligt strategisch tussen Maas en Waal, in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard.

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is gelegen middenin de natuur, met maar liefst drie musea in één kasteel. Het Kasteelmuseum met fraai ingerichte vertrekken en de nationale bosbouwcollectie, het Museum Veluwezoom en het Nederlands Jachtmuseum.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is het grootste en meest luxe kasteel van Nederland en een bezoek moet alleen daarom al op ieders verlanglijstje staan. Dit imposante gebouw bij Haarzuilens is absoluut het bekijken waard. Vergaap u aan de torens, grachten en poorten en ophaalbruggen en maak daarna een wandeling door de prachtige kasteeltuinen.

Kasteel Amerongen

Hoge plafonds met daaraan schitterende kroonluchters verlichten de rijk gedecoreerde kamers van Kasteel Amerongen. Hoe een leven op stand eruit zag, ziet u hier in werkelijkheid. Het kasteel heeft één van de mooiste historische interieurs van Nederland, waar de adellijke familie zo weer in terug zou kunnen keren. Droom weg naar vervlogen tijden in de gigantische bibliotheek of maak een wandeling door de immense tuin.

Kasteel Loon op Zand

Het Kasteel van Loon op Zand, ook wel het Witte Kasteel genoemd, ligt op een paar minuten rijden van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Het is een landhuis met een prachtige gracht eromheen, waar regelmatig exposities en concerten worden gehouden. U kunt er ook terecht voor een rondleiding.

Huis te Merwede

Huis te Merwede of Kasteel Ter Merwe is een voormalig middeleeuws kasteel ten oosten van de stad Dordrecht aan de Merwede. Het kasteel is gebouwd tussen de jaren 1307 en 1335 op het knooppunt van de rivieren Oude Maas, Noord en Merwede, als plaats waar het stapelrecht werd uitgeoefend.
Huis te Merwede is een van de oudste kasteelruïnes in Nederland. Van het kasteel resteert nog een 14e-eeuwse toren met muren van ongeveer twee meter dikte, die achter een gevangenis en een industrieterrein ligt.

Fort Vechten

Gevochten is er zeker bij Fort Vechten. Het Bunnikse fort stamt uit de roerige negentiende eeuw. Vandaag de dag is het er heel wat rustiger: het fort is sinds 1996 eigendom van Staatsbosbeheer. Nieuwland beheert het historische verdedigingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Neem een duik in de geschiedenis!

Fort bij Asperen

Fort bij Asperen is onderdeel van de Nieuw Hollandse Waterlinie, dat sinds 2021 is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het verdedigingswerk uit de negentiende eeuw speelde een belangrijke rol bij de vorming van het Koninkrijk der Nederlanden. Tijdens een rondleiding komt u hier als bezoeker alles over te weten. Ook zijn er verschillende tentoonstellingen in het fort te zien.

Fort Vuren

Fort Vuren is onderdeel van de Hollandse Waterlinie, een gebouw met historie. Het gebouw is mooi om te bekijken, maar het is ook heerlijk om na een wandeling hier even bij te komen op het terras. Of na een fietstocht langs de plekken waar de Tweede Wereldoorlog veel gevolgen had.