Tips om energie te besparen

Gas en licht worden vanaf januari flink duurder. Wij geven u zes makkelijk uitvoerbare tips om uw energierekening te verlagen.

1. Douche enkele minuten minder

De gemiddelde Nederlander doucht negen minuten per douchebeurt. Als u dit terugbrengt tot vijf minuten bespaart u al snel tientallen euro’s per jaar. Koop een zandloper, zodat u weet hoe lang u doucht. De besparing wordt nog groter als u een waterbesparende douchekop gebruikt.

2. Vervang gloei- of halogeenlampen voor ledverlichting

Zelfs als de gloeilamp of halogeenlamp nog goed werkt, is het slim om deze te vervangen. De aanschafprijs van een ledlamp is hoger, maar toch is deze makkelijk terugverdiend. Een ledlamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Daar komt nog eens bij dat een ledlamp veel langer mee gaat.

3. Zet de verwarming overdag en vooral ’s nachts lager

Zet de thermostaat overdag 1 graad lager en trek een trui of vest aan. Dan bespaart u al snel tientallen euro’s per jaar. Zet de thermostaat een uur voor het slapen op maximaal 16 graden. Met een slimme thermostaat kunt u vooraf programmeren wanneer de verwarming aan en uit gaat.

4. Neem afscheid van uw tweede koelkast of vriezer

De extra koelkast of vriezer is vaak oud en verbruikt veel meer stroom dan moderne apparaten. Heeft u een tweede koelkast of vriezer die u nauwelijks gebruikt, neem er dan afscheid van. U bespaart er flink mee. Als een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige variant.

5. Dicht spleten en kieren

Wanneer het tocht in uw huis voelt dat niet comfortabel aan. U bent dan vaak geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten. Een eenvoudige manier om tocht tegen te gaan is het aanbrengen van tochtstrips bij ramen en deuren.

6. Voorkom sluipverbruik

Ook als een elektronisch apparaat stand-by staat verbruikt het energie. Trek dus de stekker uit het stopcontact, als u het apparaat niet gebruikt. Of zet het apparaat echt uit, dus niet op stand-by.