5 tips voor een zorgeloze vakantie met kinderen

Tip 1: neem een verbanddoos mee

Of u nou met de auto of met het vliegtuig op vakantie gaat, het is altijd verstandig om een verbanddoos of EHBO-kit mee te nemen op reis. Denk hierbij aan pleisters, ontsmettingsmiddel en steriele gaasjes. Denk daarnaast ook aan een tekentang of isolatiedeken. Uiteraard kunt u meer meenemen als u met de auto gaat.

Tip 2: weet wat u moet doen bij een insectenbeet

Een insectenbeet is niet alleen erg pijnlijk, het kan ook zorgen voor een allergische reactie. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, maar toch is het goed om na een insectenbeet goed op te letten wat voor symptomen iemand heeft. Denk hierbij aan een gevoel van angst en onrust, vlekken en roodheid, jeuk, misselijkheid, moeilijke ademhaling, daling van de bloeddruk en duizeligheid. Wees extra alert als er meerdere symptomen tegelijkertijd optreden of als de symptomen ernstige vormen aannemen. Bel dan altijd de (locale) huisarts of alarmcentrale.

Tip 3: bescherm uw kind goed tegen de warmte

Hoe heerlijk de zon op vakantie ook is, het betekent ook dat u extra moet opletten. Bescherm uw kind altijd goed tegen de hitte door een petje en een parasol mee naar het strand te nemen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig zonnebrand te smeren en veel water te drinken. Wees er daarnaast ook van bewust dat bijvoorbeeld de autogordel erg heet kan worden. Dit zijn kleine handelingen die ongelukjes makkelijk kunnen voorkomen.

Tip 4: zorg dat uw kinderen weten hoe ze veilig moeten zwemmen

Jullie gaan vast zwemmen op vakantie! Zorg ervoor dat iedereen die mee op stap gaat weet hoe ze veilig kunnen zwemmen. Leg de kinderen uit wat de gevaren zijn (zoals gladde tegels) en besef dat een verdrinking niet altijd gepaard gaat met heftige bewegingen maar vaak juist zonder dat het opgemerkt wordt. Maak daarnaast gebruik van zwembandjes, zwemvesten en pool noodles als u dat nodig schat. Houd de kinderen altijd zelf in de gaten en wijs bij oudere kinderen ook zwembuddies aan; elk kind let op een ander kind. Zo gaan jullie zo veilig mogelijk een leuke dag tegemoet.

Tip 5: ken de gevaren van de zee

Bij een bezoek aan het strand is het uiteraard belangrijk om de kinderen goed in de gaten te houden. Geef ze eventueel een armbandje mee waar uw telefoonnummer op staat, voor als het erg druk is op het strand. Leg de kinderen ook uit wat kwallen en zee-egels zijn en waarom je hier alert op moet zijn. Daarnaast is het belangrijk om als ouder zelf bewust te zijn van de stroming van de zee. Vaak kunt u gemakkelijk zien waar het kind wel en niet kan zwemmen door de borden en vlaggen die geplaatst zijn op het strand.

Volg een EHBO-cursus

De beste voorbereiding is misschien nog wel het vooraf opdoen van de juiste kennis. Als u weet hoe u moet handelen in geval van nood, dan kunt u zelfverzekerder hulp bieden. Bent u lid van Rivas? Dan ontvangt u tot € 15,- korting op een EHBO-cursus van Livis. Bekijk het aanbod hier. Fijne vakantie!