Wat kan je doen tegen fruitvliegjes?

Fruitvliegjes: vooral in de zomer kunnen ze een plaag zijn. Ze leggen hun eitje in rijp, rottend of gistend voedsel. Een vrouwtje legt maar één keer eieren, maar dan wel 400 tegelijk. Met een paar simpele tips kan je overlast beperken.

Tips tegen fruitvliegjes

1. Eet fruit op tijd op. En laat vooral geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes op de fruitschaal liggen. De meeste fruitsoorten kun je in de koelkast bewaren. Van fruit dat op moet, maak je een heerlijke smoothie of moes voor in de yoghurt.
2. Toch fruit buiten de koelkast? Zorg dat de vliegjes er niet bij kunnen om eitjes te leggen door het gebruik van een vliegenkap.
3. Maak je aanrecht, eettafel en kookplaat meteen schoon. Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur (dus ook niet met citroen!): daar houden fruitvliegjes juist van.
4. Laat geen flesjes of glazen met een restje fris, bier of wijn staan.
5. Gooi liever geen etensresten in de vuilnisbak, maar gebruik je gft-bak buiten. Zet die op een koele plek (uit de zon) en laat je gft-bak legen zodra het kan.
6. Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van munt, basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies.
7. Zet een bakje azijn met een druppel afwasmiddel neer. Span er wat huishoudfolie overheen en prik er gaatjes in. De vliegjes die eropaf komen kunnen er wel in, maar niet meer uit.
8. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.