WhatsApp-fraude; trap er niet in!

WhatsApp-fraude

U heeft vast weleens (via via) verhalen gehoord van mensen die zijn opgelicht via WhatsApp. Hoe werkt deze vorm van online fraude en hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

Hoe werkt het?

Fraudeurs doen zich graag voor als een bekende. Een bekende – zoon, dochter, partner, vriend of vriendin – appt met een onbekend nummer. En zegt: ‘Hé ik heb een nieuw nummer. Gebruik dit nummer voortaan en gooi het oude weg.’ Niet veel later ontvang je: ‘Ik zit met een probleempje. Ik moet echt vandaag geld overmaken naar die en die. En ik zit even omhoog. Kun jij het even voorschieten?’ 

Natuurlijk doet u dat voor iemand die u goed kent. Maar wie geld overmaakt, raakt het kwijt aan een oplichter. 

Herken de oplichter

Om te voorkomen dat u opgelicht wordt, is het goed om altijd de volgende zaken in uw achterhoofd te houden:

  • Maak nooit zomaar geld over.
  • Bel de bekende op het bestaande nummer.
  • Wacht tot u de bekende echt hebt gesproken.

Is het een oplichter? Rapporteer het telefoonnummer van de afzender in WhatsApp. Let op: heb je geld overgemaakt, rapporteer het telefoonnummer dan pas nadat je aangifte hebt gedaan bij de politie.

Er toch ingetrapt?

Heeft u toch geld overgemaakt? Doe dan altijd aangifte bij de politie (dit kan online) en neem contact op met uw bank. En het belangrijkste: praat erover met anderen en schaam u niet. Het kan iedereen overkomen en door uw verhaal te delen maakt u ook anderen bewust van hoe geraffineerd deze criminelen te werk gaan.

Hier leest u meer informatie over oplichting via WhatsApp.