Cursus valpreventie: Zicht op evenwicht

Bij het ouder worden neemt de kans op vallen toe. Ruim de helft van de ouderen is bezorgd om te vallen en vermijdt daardoor activiteiten. Deze bezorgdheid kan bijvoorbeeld komen doordat u zelf bent gevallen. Of iemand in uw omgeving heeft zien vallen. U kunt ook bezorgd zijn om te vallen omdat uw gezondheid wat achteruit is gegaan.

Onbezorgd actief met de groepscursus Zicht op evenwicht

Bent u ook bezorgd om te vallen? Of vermijdt u wel eens activiteiten omdat u bezorgd bent daarbij te vallen, zoals wandelen, traplopen of boodschappen doen? De groepscursus ‘Zicht op Evenwicht’ die Rivas organiseert helpt u om weer onbezorgd actief te zijn. U krijgt zelfvertrouwen om meer te gaan bewegen. Zo houdt u uw lichaam in conditie en verbetert u uw evenwicht. En dat vermindert weer de kans op vallen!

Wat houdt de cursus in?

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van anderhalf uur. De cursus wordt gegeven door een ergotherapeut van Rivas Zorggroep. Na twee maanden is er een herhalingsbijeenkomst. U krijgt informatie en praktische tips. Vanaf de derde bijeenkomst gaat u gezamenlijk eenvoudige oefeningen doen (grotendeels vanaf een stoel). U moet wel in staat zijn om korte afstanden te lopen, eventueel met behulp van een rollator of wandelstok.

Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen zijn onder andere:

  • leren omgaan met bezorgdheid om te vallen
  • het belang van lichaamsbeweging
  • het voorkomen van valpartijen
  • risicovol en veilig gedrag
  • risico’s in en om het huis

Startdatum, locatie en kosten

De cursus start op donderdag 21 januari 2021 van 15.00 tot 16.30 uur in Woonzorgcentrum De Markt in Papendrecht. De cursus kost 150 euro inclusief cursusboek. Leden van Rivas krijgen 20% korting.
(In verband met de coronamaatregelen kan deze cursus niet van start gaan op de geplande datum. De nieuwe startdatum publiceren wij op deze pagina).

Vergoeding door VGZ

Goed nieuws als u aanvullend verzekerd bent bij VGZ: als u aan de cursus deelneemt, komt u in aanmerking voor een vergoeding door VGZ.
De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van uw aanvullende pakket en kan oplopen tot 150 euro!

Hoe komt u in aanmerking voor de vergoeding door VGZ?

Na afloop van de cursus stuurt u een bewijs van deelname en de factuur samen met een declaratieformulier naar VGZ. Meer informatie over de vergoeding vanuit VGZ leest u op de website: www.vgz.nl/vergoedingen/valpreventie.

Aanmelden

Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen. Deelname gebeurt op volgorde van aanmelding. Na aanmelding neemt de cursusleider telefonisch contact met u op om na te gaan of de cursus voor u geschikt is.

Aanmelden kan via het secretariaat ergotherapie:

  • telefoon: 0183-645755 (ma t/m vrij 08.30-13.00 uur)
  • e-mail: ergotherapie@rivas.nl met vermelding van uw naam en telefoonnummer.